Ben je er klaar voor om de kunst van amigurumi te ontdekken? 🌊 Onze gids voor vandaag is Ilaria Caliri, de creatieve kracht achter @airali_gray, die gratis drie gloednieuwe amigurumipatronen aanbiedt. Mis onze inzichtelijke Q&A met de meester zelf niet!



Welkom bij “Maak kennis met de ontwerper”, waar we de creatieve breinen achter onze favoriete patronen en collecties vieren. Deze keer is het ALLEMAAL amigurumi wat de klok slaat! We stellen met plezier Ilaria Caliri voor, een ontwerper uit Italië die drie gloednieuwe amigurumipatronen heeft ontworpen met het schattigste onderwaterthema! 🦀🐠🐚 (en goed nieuws: je kunt ze helemaal gratis downloaden!)

Ilaria is een amigurumi-expert met meer dan 100K volgers op Instagram op @airali_gray. 👀 Zij is absoluut iemand die je moet volgen als je haar schattige ontwerpen nog niet kent!

Ben je er klaar voor om meer te ontdekken over Ilaria's achterliggende gedachten voor de nieuwe patrooncollectie 'Under the Sea'? En wil je meer weten over haar werk met amigurumi? Neem dan samen met ons deel aan deze Q&A 😍🌊


1. Hoe kwam je voor het eerst in aanraking met amigurumi en wat fascineert je er het meest aan?

“Ik leerde haken als kind, maar ik legde het opzij, totdat ik rond mijn twintigste amigurumi ontdekte. Ik vond het idee dat de basissteken die ik kende schattige 3D-wezens konden worden magisch. Ik moest gewoon weten hoe dat werkte! Ik koos direct een patroon en begreep al snel dat het allemaal om meetkunde draaide. En sindsdien experimenteer ik ermee!”


2. Waarom werd je aangetrokken door een ‘Under the Sea’-thema en hoe koos je de specifieke zeedieren voor je ontwerpen?

“Het ‘Under the Sea’-thema is een constante bron van inspiratie! Ik vond het fantastisch om het tussen de voorstellen van Hobbii te zien staan, want ik ben dol op het ontwerpen van zeedieren.

Het is niet de eerste keer dat ik kleine zeedieren ontwerp, maar het blijft een inspirerend thema. De verscheidenheid aan vissen, met hun levendige kleuren en vormen, en de fascinerende zeezoogdieren en schaaldieren met hun complexe schelpen en klauwen bieden een overvloed aan ontwerpmogelijkheden!

Toen ik de drie kleine dieren voor deze minicollectie moest kiezen, wou ik de diversiteit vangen, maar ook een mix van eenvoudige, iets moeilijkere en uitdagende patronen bieden. Ik heb de patronen ontworpen met een rijk kleurenpalet en verschillende vormen om het creatieproces leuk en boeiend te maken.”




3. Hoe heb je het creatieve proces voor de amigurumi-zeedieren aangepakt?

“Mijn creatieve proces begint altijd met schetsen, waarbij ik onthoud dat deze schetsen vormen moeten worden die gehaakt kunnen worden. Hoewel ik experimenteer, onthoud ik dat het niet alleen om illustreren gaat – het resultaat moet een bruikbaar patroon zijn.

Paola de zeeschelp was een leuke uitdaging! Een eenvoudige schets betekent niet altijd een eenvoudig patroon. De tip die op een trap lijkt, ontstond met vallen en opstaan.

Luigi de goudvis, die een asymmetrisch lijf heeft en getextureerde vinnen, vormde een andere uitdaging. Ik wou dat het patroon geschikt was voor beginners, dus het was belangrijk om manieren te vinden waarop het interessant was, zonder al te veel ingewikkelde instructies.

Tot slot is er Rachele de krab! Haar poten en scharen zijn het middelpunt. Het lijft heeft een ovale vorm om variatie toe te voegen aan de collectie, de scharen zijn ontworpen om een beetje open te staan, en de poten buigen op een natuurlijke manier dankzij het meerderen en minderen van steken.

Wanneer de schetsen klaar zijn, moet alles worden omgezet naar steken. Hier helpt ervaring echt enorm. Vallen en opstaan is onvermijdelijk, en soms is ‘maken en uithalen’ de enige manier om het gewenste resultaat te bekomen!”


4. Kun je ons wat meer vertellen over de drie patronen?

Paola de zeeschelp heeft een trapachtige vorm bovenaan die niet moeilijk te maken is, maar je moet de instructies wel grondig lezen en een stekenmarkeerder gebruiken. Gebruik die deze keer!"




"De sterke zijde van Luigi de goudvis zijn de getextuurde vinnen waar er steken in de achterste lus worden gebruikt om een soort reliëf te vormen – een eenvoudige techniek met indrukwekkende resultaten."




"Rachele de krab duurt misschien wat langer, omdat je aan het eind een beetje moet naaien. Maar bekijk dit niet als een uitdaging. Het is een leuke oefening die haken en naaien combineert om een heerlijk mollige krab te maken!"




"Het garen dat ik heb gekozen voor deze collectie is Hobbii Baby Cotton Organic. Het is een dun katoenen garen dat ontzettend zacht is en beschikbaar is in een heleboel schattige kleuren. Het was een makkelijke keuze!

In de patronen wordt vooral gebruik gemaakt van vasten, waarbij sommige steken in de achterste lus en sommige in de voorste lus worden gehaakt voor extra textuur. Elk patroon bevat unieke details die ervoor zorgen dat het leuk is om het te haken en je misschien wel nieuwe technieken leert kennen.”


5. Welke advies heb je voor mensen die amigurumi nog niet kennen, maar wel graag een van je patronen willen haken?

“Hier zijn wat tips: Neem je tijd en zorg dat je elke steek leuk vindt! Gebruik een stekenmarkeerder en controleer aan het einde van elke toer het aantal steken. Haaksteken uithalen is ontzettend makkelijk! Als er iets is wat er niet helemaal juist uitziet, haal je de steken gewoon uit en probeer je het opnieuw. Ga niet op in perfectie – omarm de kleine imperfecties en geniet van het proces!

Als eerste project raad ik Luigi de goudvis aan. Hij begint met een standaard amigurumicirkel en zijn lijf is simpel te vormen met behulp van het patroon. De leuke vinnen bieden je bovendien de mogelijkheid om een nieuwe techniek te leren!”


6. Welke garens vind je vooral geschikt voor amigurumi?

“Hobbii heeft een fantastisch aanbod aan garens die perfect zijn voor amigurumi. Als je graag met dun garen werkt voor kleinere projecten, dan is Hobbii Baby Cotton, wat ik gebruikte in deze collectie, een fantastische keuze.

Voor mensen die van levendige kleuren houden, raad ik Hobbii Rainbow 8/4 of Hobbii Friends 8/4 aan. En voor wie graag grotere amigurumi maakt: kijk eens naar de 8/6 of 8/8 garens. Maar vergeet niet om je haaknaald aan te passen en om ook grotere veiligheidsogen te gebruiken."




7. Kun je tot slot je drie beste tips delen voor andere hakers die amigurumi haken?

1 — Markeer je toeren met een contrasterend eindje garen. Als je een fout maakt, kun je je project op een ontzettend eenvoudige manier uithalen tot aan de gewenste steek.

2 — Neem de tijd om in alle delen en hoekjes voldoende vulling te steken. Deze stap is even belangrijk als het haken zelf en draagt in belangrijke mate bij tot de uiteindelijke vorm en stabiliteit van je amigurumi.

3 — Gebruik spelden om de stukken op de juiste plaats te zetten voor je ze permanent aan elkaar vastnaait. Verwijder de naalden pas wanneer je er dichtbij bent, zodat ze je kunnen helpen om de kleine delen op de juiste plaats te houden.”


Klaar om te gaan haken?

Ben je klaar om haar mooie patronen te ontdekken nu je de beste tips van Ilaria hebt gekregen?


Download hier de gratis patronen: 

Paola de zeeschelp

Luigi de goudvis

Rachele de krab


Vergeet je afgewerkte projecten vooral niet te delen en op zoek te gaan naar inspiratie via de hashtags #AiraliDesignxHobbii en #HobbiiUndertheSea op Instagram!