VIDEOHANDLEIDING: Leer een i-Cord afkanting en de dubbele gerstekorrelsteek te breien en maak deze mooie Lavender Haarband. In deze blogpost tonen we je hoe!



Beste brei-enthousiast, ben je er klaar voor om je te verdiepen in een gezellige uitdaging voor die extra koude dagen? Vandaag gaan we aan de slag met een project en een aantal technieken die elegantie zullen toevoegen aan je breirepertoire: de Lavender Haarband wordt namelijk gebreid met dubbele gerstekorrelsteek en met een i-Cord die voor een echte WAUW-factor zorgen!

De dubbele gerstekorrelsteek zorgt voor een mooie, unieke en gestructureerde textuur die lijkt op pareltjes op een rij – en het repetitieve werk is bovendien erg ontspannend! En de i-Cord voegt een mooie, elegante finish toe aan je project.

En het allerbeste? Beide technieken zijn verrassend eenvoudig, dus waar wacht je nog op?! Ben je er klaar voor? Dan mag je nu je garen en breinaalden tevoorschijn halen 💙

Download het patroon hier: Lavender - Haarband


Zo brei je een Lavender Haarband

De haarband wordt gemaakt door heen en weer te breien. Elke toer of rij bestaat uit deze onderdelen:

  • een i-Cord;
  • een tussenstuk met gerstekorrelsteek;
  • een i-Cord.

Nu gaan we uitleggen hoe je een i-Cord breit en hoe je dubbele gerstekorrelsteek breit. Je kunt ook gewoon onderstaande video bekijken, waar we je helpen met het breien van deze mooie haarband.


Videohandleiding: Zo werkt het



Videotip! Klik op “Instellingen” (het kleine tandwiel onder de video ⚙) voor het wisselen van de taal van de ondertiteling.Je kunt ook de snelheid aanpassen, als je de techniek wilt zien in een langzamer tempo.


Zo brei je een i-Cord

De i-Cord wordt als eerste gebreid op elke rij. Dat doe je zo:

  1. Haal 1 steek af met het garen aan de voorkant van je werk.
  2. Brei 1 steek recht.
  3. Haal 1 steek af met het garen aan de voorkant van je werk.
  4. Brei 1 steek recht.

Herhaal stap 1-4 wanneer je bij de laatste vier steken van de rij aankomt.


Zo brei je dubbele gerstekorrelsteek

Begin met een oneven aantal steken. In het patroon voor de Lavender Haarband heb je 17 steken die bij elke toer in dubbele gerstekorrelsteek moeten worden gebreid. Belangrijk: deze steken liggen tussen de twee i-Corden op elke rij (zie hierboven).

  1. Rij 1 (de verkeerde kant): *1 recht, 1 averechts*. Herhaal dit patroon gedurende 16 steken. Brei daarna 1 steek recht.
  2. Rij 2 (de goede kant): *1 averechts, 1 recht*. Herhaal dit patroon gedurende 16 steken. Brei daarna 1 steek averechts.
  3. Rij 3 (de verkeerde kant): wordt gebreid zoals rij 2.
  4. Rij 4 (de goede kant): wordt gebreid zoals rij 1.

Herhaal stap 1-4 totdat je werk de gewenste lengte heeft.


Psst! Als je graag de tijd neemt om de dubbele gerstekorrelsteek helemaal onder de knie te krijgen, voor je aan de slag gaat met de Lavender Haarband, kun je de techniek oefenen door een vaatdoek te breien.


Veel plezier met je Lavender Haarband! We kijken ernaar uit om het resultaat te zien 😍

Download het patroon hier: Lavender - Haarband