Garen gemaakt van synthetische vezels heeft jarenlang een slechte naam gehad, vooral omdat het vroeger werd beschouwd als stroef en onhandelbaar. Dat is niet meer het geval. Door de ontwikkeling van de technologie zijn er tegenwoordig garen van verschillende synthetische vezels verkrijgbaar; sommige zijn zo zacht als boter, sommige voelen bijna aan als natuurlijke vezels en andere hebben spannende effecten om je werk een bijzonder en sprankelend uiterlijk te geven.

Acryl

Steeds meer handwerkers ontdekken acrylgaren en haar vele voordelen en goede eigenschappen. Acryl is namelijk erg slijtvast, wat betreft kleur- en vormbehoud. Ongeacht hoe vaak het werk wordt gewassen zal de kleur mooi helder blijven en zal het werk zijn vorm behouden> let wel op dat je acryl niet boven de 40 graden wast; de synthetische vezels zijn niet goed bestand tegen hoge temperaturen.

Een ander voordeel is dat acryl – en dit geldt voor alle synthetische vezels – zeer geschikt is voor mensen met een allergie. Acryl bevat geen lanoline, waar sommige mensen allergisch voor zijn.

Maar acryl is niet zo geschikt voor baby- en kinderkleding. Dit komt vooral omdat acryl geen temperatuur regulerend materiaal is en baby’s en jonge kinderen kunnen nog niet zelf hun temperatuur reguleren. Dit betekent niet dat je geen acryl kunt gebruiken voor kleding. Integendeel! Dit garen is heerlijk voor kleding voor volwassenen, zoals truien, sjaals en mutsen.

Voeg kleur toe aan je woonkamer met deze prachtige C2C-deken van Hobbii Design gemaakt van ons Amigo-garen, van 100% zachte acryl.


Acryl is ook goedkoop om te produceren, wat het garen ook goedkoop maakt voor de consument. Dit is een groot voordeel als je beginner bent en er nog niet aan toe bent om duurdere garens te kopen. Het is ook handig als je een patroon of idee eerst wilt uitproberen, voordat je veel geld uitgeeft aan exclusievere garens.

Er is garen te koop van 100% acryl, maar de vezels worden ook vaak gemengd met natuurlijke vezels. Dit wordt gedaan om bijvoorbeeld wol of katoen de slijtvastheid van het acryl te geven.

Polyamide

Polyamide heeft vele goede eigenschappen; het is bijvoorbeeld slijtvast en gemakkelijk in onderhoud. Daarbij is polyamide zeer elastisch. Om deze redenen wordt polyamide vaak gecombineerd met andere vezels. Het polyamide geeft dan het andere materiaal, zoals wol, extra slijtvastheid, een eigenschap die wol van zichzelf niet heeft. Garens gecombineerd met polyamide zijn de perfecte keuze voor projecten die intensief gebruikt zullen worden. Denk aan sokken of wanten, die dagelijks worden gedragen en waar veel wrijving op wordt uitgeoefend.

De meeste garens met polyamide mogen in de wasmachine worden gewassen. En dat is wel zo gemakkelijk.

Polyester

Polyester is net zoals polyamide slijtvast en elastisch. Maar wat je misschien niet weet, is dat het ook heel goed is voor het milieu.

Als je de complete productielijn bekijkt, dan wordt geschat dat de productie van 1 kilo polyester het milieu met 5 kg CO2 belast. Laat je echter dezelfde berekening los op 1 kilo katoen, dan wordt het milieu met 40 kg CO2 belast. Daarbij is polyester beter te recyclen, vanwege de hoge slijtvastheid, zeker in vergelijking met bijvoorbeeld katoen.

Nog een voordeel van polyester is dat het zeer goed ademt. Dat maakt polyester een goede keuze voor de kleintjes. Gebruik dus gerust een polyester-katoengaren voor je volgende babyproject. Polyester zorgt er tevens voor dat het eindresultaat minder kreukt en je mag het in de wasmachine wassen.

Voeg vrolijke glitters toe aan jouw project met ons nieuwe en fantastische garen Rainbow 8/4 Glitter, dat je kunt gebruiken voor al onze Rainbow 8/4-patronen.


Ik heb zelf veel met acryl gewerkt en ik ben er heel blij mee. Het garen dat ik in handen heb gehad, was erg zacht. Het is ook vaak verkrijgbaar in een mooie dikte, zodat je projecten snel kunt maken zonder dat het gelijk heel duur wordt ;) Nadat ik op onderzoek ben uitgegaan voor dit onderdeel van “Kies het juiste garen”, ben ik in ieder geval erg nieuwsgierig geworden naar de andere garensoorten van synthetische vezels. 

Wat vind jij? Ga jij ook synthetische garens uitproberen? Of kies jij altijd voor natuurlijke vezels? Laat gerust je opmerkingen achter en vertel ons wat je favorieten zijn :)

Lieve groet,

Eva, Hobbii.dk

Diablo Wild Print - Hobbii

40% Acryl, 30% Mohair, 30% Polyamide

8,20 €

Universe XL - Hobbii

98% Premium Acryl, 2% Polyester

12,00 €