Kennen jullie het ook?

Je hebt een prachtig patroon gevonden en je wilt het graag maken. Maar het patroon is in het Engels en het garen is niet in Nederland verkrijgbaar.

Of misschien heb je een oud patroon gevonden in een lade bij je oma en is het garen allang niet meer verkrijgbaar.

Of misschien heb je gewoon zin in een beetje avontuur en wil je graag een patroon maken met een ander garen dan in het patroon staat aangegeven.

Deze voorbeelden hebben allemaal gemeen dat je een alternatief zult moeten vinden voor het garen in het patroon, en dat is niet altijd makkelijk – maar je hoeft geen zorgen te maken! Ik zal in deze blogpost alles vertellen over verschillende soorten garens, hun voor- en nadelen en voor welke soort projecten je ze kunt gebruiken.

Garen van dierlijke vezels

Het meest bekende garentype binnen deze categorie is garen gemaakt van schapenwol. Schapenwol heeft vele goede eigenschappen, maar staat ook vaak bekend als kriebelig. In deze blogpost wil ik dit verhaal graag ontkrachten. Hoe de wol aanvoelt hangt namelijk af het soort schaap, waar op het dier de wol afkomstig is en hoe de wol vervolgens is bewerkt.

Wol

Schapenwol heeft een heleboel natuurlijke voordelen waar je als gebruiker van kunt genieten. Het houdt je lekker warm, maar tegelijkertijd ademt schapenwol en kan het tot 35% vocht opnemen, zonder dat jij je koud en nat zult voelen.

Schapenwol is een temperatuurregulerend materiaal, wat maakt dat je het er niet te warm in zult krijgen. Dit maakt wol ook perfect geschikt voor baby’s en kinderen, omdat zij nog niet goed zelf hun lichaamswarmte kunnen reguleren.

Voor sommige mensen is schapenwol helaas geen mogelijkheid. Wol bevat namelijk een stof die lanoline heet en die de wol water- en vuilafstotend maakt. Sommige mensen zijn hier helaas allergisch voor. Later in deze blogpost zal ik alternatieven noemen voor deze groep mensen.

Merinoswol

Wil je graag 100% wol die niet kriebelt? Dan is wol afkomstig van het merinosschaap een fantastische keuze. De structuur van de vezels maakt merinoswol heel fijn en zacht, en omdat de vezels veel lucht bevatten, wordt het materiaal ook zeer licht terwijl het je heerlijk warm houdt. Deze eigenschappen maken merinoswol een logische keuze voor kleding die dicht op de huid gedragen moet worden, zoals bijvoorbeeld babykleding en wollen onderkleding.

Unicorn Solid: 75% Merino Wol, 25% Polyamide

Merinoswol wordt ook vaak gebruikt voor sportkleding, omdat het materiaal geen zweetgeur opneemt, ademt en gemakkelijk veel vocht kan opnemen zonder dat jij er koud van wordt.

Merinoswol is niet alleen heel populair in Scandinavië, maar ook in Nederland; het houdt ons lekker warm op koude winterdagen. Maar wist je wel dat merinoswol ook heel goed gebruikt kan worden in de zomer? Omdat de wol zo licht is en temperatuurregulerend, is hij ook heel geschikt voor zomerse vesten en truien.

Deze heerlijk zachte wol is geschikt voor allerlei soorten projecten. Het kan je kleintjes lekker warm houden, maar is ook leuk voor dekens voor de hele familie. Of wat denk je van een heerlijk project alleen voor jou? Merinoswol krijgt een extra luxe uitstraling als je hem samen met een draad mohair haakt of breit.

Mohair

Mohair bestaat uit dunne, gladde vezels afkomstig van de angorageit. De draad wordt gemaakt door de mohair samen met een andere vezel te spinnen – dit kan wol, polyamide of zijde zijn. Bij Hobbii wordt alle onze mohairgarens in combinatie met zijde gesponnen.

De fijne, losse vezels maken het garen zeer isolerend en temperatuurregulerend. Daarbij is de draad prachtig pluizig, zelfs na het verven van het garen. Het is dit pluizige uiterlijk dat mohair haar luxe uitstraling geeft.

Zoals ik hierboven al heb geschreven, wordt mohair vaak in combinatie met een ander garen gebruikt. Maar je kunt het ook prima alleen gebruiken – wat denk je bijvoorbeeld van een licht zomervest of een dunne omslagdoek voor op koele zomeravonden?

Super Kid Silk Print: 76% Mohair, 24% Zijde

Alpaca

Alpacagaren wordt gemaakt van de wol van de alpaca, wiens onderste vacht zeer aantrekkelijk is voor de garenindustrie, omdat hij zo heerlijk zacht is. Alpacagaren is ook een goed alternatief voor mensen die allergisch zijn voor schapenwol, Niet alleen omdat alpacawol geen lanoline bevat, maar ook omdat het helemaal vrij is van chemicaliën. Tegelijkertijd heeft deze wol veel dezelfde voordelen als schapenwol; hij houdt je lekker warm, heeft een temperatuurregulerend effect, zodat je er niet in gaat zweten, en is geschikt voor zomerkleding.

Het is wel goed om te weten dat alpacagaren niet echt goed in vorm blijft. Dat kan invloed hebben op het uiterlijk van een kledingstuk. Alpacawol wordt daarom vaak gecombineerd met andere vezels, zoals bijvoorbeeld schapenwol. Dus ben je allergisch voor schapenwol, lees dan altijd zorgvuldig de garenwikkels voor je een alpacagaren kiest.

Babyalpaca voelt er nog zachter aan. Het is afkomstig van de eerste scheerbeurt van een alpacaveulen.

Zijde

Vroeger was zijde voorbehouden aan de adel en rijken, maar nu is dit luxeproduct gelukkig voor iedereen beschikbaar.

Zijde is afkomstig van de vezels van de cocon van de moerbeivlinder en geeft een prachtig, rustiek garen dat niet krimpt. Vaak worden zijdevezels gemengd met andere vezels, zoals alpaca of mohair, om er meer warmte aan te geven. Dit maakt zijdegarens geschikt voor zowel zomer- als winterprojecten.

Zijde is daarbij een goed alternatief voor mensen met een allergie voor schapenwol.

Melkgaren

Een wat nieuwere mogelijkheid binnen het assortiment van garens van dierlijke vezels is melkgaren.

Het klinkt misschien een beetje gek; een garen gemaakt van een vloeibaar product zoals melk, maar je krijgt hiervan het zachtste garen dat je je maar kunt voorstellen.

Melkgaren wordt gemaakt van melkeiwitten, die uit de melk worden geëxtraheerd, door de melk te verwarmen en te centrifugeren als de melk indikt. Melk is een organisch product en om er zeker van te zijn dat de vezels sterk blijven, worden ze chemisch behandeld met zinkoxide. Het zinkoxide zorgt er niet alleen voor dat de vezels sterk blijven; dit antibacteriële enzym heeft ook een helend effect op wondjes en eczeem. Dit maakt melkgaren zeer aantrekkelijk voor mensen met een allergie.

Wasvoorschriften

Wat al deze garens gemeen hebben, is dat ze met zorg moeten worden gewassen. Sommige garens zijn Superwash-behandeld, wat betekent dat ze in de wasmachine mogen worden gewassen op 30 graden – het liefst op een wolwasprogramma. Maar als je extra voorzichtig wilt zijn, kun je wollen kledingstukken het best met de hand wassen. Wordt de wol te warm gewassen op een gewoon wasprogramma, dan vernietig je de structuur van de vezels en zal het product krimpen.

Het is ook altijd een goed idee om het werk plat te laten drogen, zodat het niet uit vorm wordt getrokken door overtollig water in de vezels.

Ik hoop dat jullie deze uitleg van de verschillende soorten garens binnen deze categorie interessant hebben gevonden. Ik heb het in ieder geval erg leuk gevonden om jullie over de verschillende soorten te vertellen en ik heb erg zin in de volgende post, waar ik over plantaardige vezels zal gaan vertellen.

Laat graag je opmerkingen achter over welke garensoort je voorkeur heeft en waarom. Laat ons ook weten als je iets gaat maken met een garensoort die je nog niet eerder hebt geprobeerd. 👇 Ik ga in ieder geval zeker iets uitproberen in combinatie met een mohairdraad.

Lieve groet,

Eva, Hobbii