Geschreven door Madeline van @ofbooksandhooks 

Ik had het nog niet eens overwogen om mijn eigen trouwjurk te haken, tot mijn schoonmoeder me ernaar vroeg. Het was maar een onschuldige vraag, maar op de een of andere manier nam ik het heel serieus. In de loop van die week overtuigde ik mezelf ervan dat het eigenlijk het beste idee van de wereld zou zijn om mijn eigen trouwjurk te haken.

Ik overtuigde mezelf ervan dat er meer redenen waren, dat het een fantastisch idee zou zijn. Ten eerste: niemand van mijn familie zou naar mijn bruiloft kunnen komen, omdat we zouden trouwen in Engeland, en COVID-19 mijn familie gevangen hield in de Verenigde Staten. Een zelfgemaakte jurk is iets heel speciaals, en zou net dat beetje extra flair toevoegen aan de bruiloft, die eigenlijk al een beetje incompleet voelde, nu mijn dierbaren er niet bij konden zijn.

Ten tweede: ik ben erg lang. Dus kleren op maat (laten) maken, is voor mij altijd een beter idee, dan om iets te kopen in een reguliere winkel. Ik hoef er zo niet aan de denken of de jurk wel lang genoeg gaat zijn, wanneer mijn eigen haaknaald de lengte bepaalt. Het zou al die problemen in één klap oplossen.

Het bleek misschien toch niet het allerbeste idee te zijn om het haken van mijn eigen jurk te plannen – maar aan dat deel van het verhaal zijn we nog niet..

Eerst laat ik je zien, wat ik eigenlijk gepland had om te maken.


Patroon

Ik nam contact op met Hailey, kort nadat ik de Dove Dress op haar instagramfeed zag. Het zag er voor mij uit als de perfecte mix tussen elegantie en een mooi vallende snit, maar tegelijkertijd eenvoudig. Precies zoals mijn eigen jurk ook zou moeten worden.

Ik nam dus contact op met Hailey en vertelde haar dat ik zou gaan trouwen, en dat ik graag haar patroon wilde gebruiken voor mijn trouwjurk.

Naast dat ze echt een fantastisch mens is, is ze ook een getalenteerd ontwerper. Ze was zo lief om mij haar nog niet uitgegeven patroon te geven! (Dat patroon is inmiddels trouwens te koop, mocht je ‘m nog niet hebben gekocht. Je vind deze hier).


Hailey werkt graag met patronen die op allerlei manieren aangepast kunnen worden. Je hoeft als beginner ook niet bang te zijn – dat is misschien zelfs nog wel beter! Ze neemt namelijk jouw eigen lichaamsmaten als uitgangspunt, en dat is een deel van de magie. Je hoeft dus helemaal niet na te denken over welke maat je moet gaan maken, of jezelf in een bepaald hokje plaatsen. Het maken van deze jurk voelt als iets unieks. Iets wat speciaal voor jou is gemaakt! En dat is natuurlijk ook zo, omdat dat precies is wat je doet!

De eenvoud en de schoonheid van de steken, als ook de mogelijkheden om alles op maat aan te passen, charmeerde mij bij het maken van deze jurk. Ik had het gevoel dat ik wel 100+ verschillende combinaties kon maken uit dit ene patroon, zonder dat mijn ideeën op zouden raken. Je kan er namelijk ook nog een mooie top mee maken, als je dat wil! De mogelijkheden zijn eindeloos!

Tja, en dat was dan ook de reden dat ik het lastig kreeg met het kiezen van het...


Garen

Zo’n mooi, persoonlijk patroon verdient echt het meest perfecte garen. Ik wist dat ik graag een zijdeachtige textuur wilde, die mooi zou draperen.

Gehaakte dingen zijn mooi, maar ze kunnen soms toch wel een beetje dikker en robuuster worden dan gebreide stukken, vooral als je werkt met een wat dikker garen.


Daarom zocht ik naar een garen met een elegante look, zodat ik me echt kon ‘uitdossen’ voor mijn grote dag.

Het duurde niet lang voordat ik het besluit had gemaakt om Go Handmade Tencel Bamboo Double garen te gebruiken.

De combinatie van materialen waarvan het garen is gemaakt, zou er zonder twijfel voor zorgen dat de jurk luchtig zou worden en mooi zou vallen, vooral de rok. Dit, gecombineerd met de zachte en zijdeachtige textuur van het garen deed dat ik direct wist dat ik het juiste garen had gekozen.

Maar… welke kleur?! Heel even voelde ik me wat verloren. Ik was letterlijk ”hooked” aan al die kleuren, en ik wist niet precies welke kleur het best zou passen bij mijn gewenste look. Maar toen was er iets met de kleur Soft Green, wat me maar niet los liet, en dus koos ik er uiteindelijk voor om mijn hart te volgen!


En, echt waar, ik was er zo blij mee dat ik dat had gedaan! Want het resultaat werd nog beter dan ik me had kunnen voorstellen.

Het resultaat


Als ik in één woord moest beschrijven waar we voor onze bruiloft naar op zoek waren, dan was dat wel ‘eenvoud’. We wilden dat alles zo stressvrij en fijn mogelijk zou verlopen.

We hadden natuurlijk wel de nodige stress doordat mijn familie er niet bij kon zijn, door COVID, en met visums. Maar deze dag zou draaien om ons, en helemaal van ons zijn.

Daarom was deze jurk helemaal perfect voor de gelegenheid. Hij was zonder toeters en bellen, en toch voelde ik me net zo magisch als onze omgeving dat was!


Het Go Handmade Tencel Bamboo Double garen was PERFECT! Zo licht en luchtig en het drapeerde zo ontzettend mooi – ik had mij geen luxueuzer garen kunnen wensen om mijn droom werkelijkheid te laten worden. Ik heb het geluk dat ik nog wat restjes over heb, en ik heb al zin om hiermee aan de slag te gaan!


---

Madeline van @ofbooksandhooks is een handwerkontwerpster, die graag haar twee passies combineert: haken en boeken! Je kan haar laatste projecten zien op Instagram, en je vindt haar patronen op Etsy.

 

BESPAAR 21%

Tencel Bamboo Double - Go Handmade

40% Tencel, 60% Bamboe

€ 4,40  € 5,60
BESPAAR 44%

Schaar - Unicorn - Hobbii

€ 6,10  € 10,90