TL YARN CRAFTS TAKEOVER – Het is tijd om je haakprojecten naar een hoger niveau te tillen met de eenvoudige driekleurige linnensteek. Leun achterover en laat Toni Lipsey je laten zien hoe je deze restjes-vriendelijke steek haakt!


Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, haakontwerper en docent van TL Yarn Crafts.


Wil je de favoriete gehaakte linnensteek upgraden? Probeer wat kleur toe te voegen - drie om precies te zijn. Leer de driekleurige linnensteek en verander je haakprojecten van eenvoudig naar mooi.

In deze blogpost vertel ik precies hoe je de driekleurige linnensteek maakt. Verzamel je restjes en losse bollen - het is tijd om ze te gebruiken!


Wat is de linnensteek?

De linnensteek is een zeer populaire haaksteek. Veel beginnende haaksters vinden het leuk omdat je alleen maar hoeft te weten hoe je lossen en vasten moet haken.

Overweeg de linnensteek voor je volgende project als je een verfijnd steekpatroon wilt dat nog steeds gemakkelijk te realiseren is. De linnensteek lijkt verrassend veel op gebreid materiaal, waardoor je hetzelfde effect kunt bereiken zonder een nieuwe techniek te leren.


Haaktechnieken die je wel moet kennen

De driekleurige linnensteek is heel eenvoudig en zorgt voor een prachtig effect. Er zijn een paar basistechnieken die je eerst moet leren om deze steek te begrijpen:

  • Omslag: Breng het garen over de bovenkant van de haaknaald en langs de voorkant naar beneden, zodat een omslag rond de haaknaald ontstaat.
  • Losse: Garen over de haaknaald (= omslag), haal de haaknaald door de lus om een losse te haken. 
  • Vaste: Steek de haaknaald in de aangegeven steek of ruimte, omslag, haal een lus op, omslag, haal door beide lussen op de haaknaald. 


Van kleur veranderen met de driekleurige linnensteek

De magie van de driekleurige linnensteek is hoe je van kleur verandert. Je verandert de kleur aan het einde van elke toer, maar hecht GEEN kleuren af terwijl je nog aan het haken bent. Uiteindelijk heb je drie kleuren tegelijk aan je project gekoppeld. Als je van kleur verandert, laat je de oude kleur vallen en pak je de nieuwe kleur op, die een paar toeren lager hangt. Met deze techniek kun je regelmatig van kleur veranderen zonder dat je veel eindjes hoeft af te hechten.

De driekleurige linnensteek zorgt ervoor dat de zijkant van het werk ‘zweeft’. Beheer de zijkant door een rand van 1 toer aan je project toe te voegen. Zorg ervoor dat je over de draden aan de zijkant heen haakt voor een cleane look. Hoe je dat doet, lees je in mijn tutorial hieronder.



GRATIS: Wil je de driekleurige linnensteek uitproberen? Zorg dat je het patroon voor deze schattige tray hier te pakken krijgt.


Gehaakte driekleurige linnensteek Tutorial

Ben je klaar om de driekleurige linnensteek aan te durven? Je zult net als ik verliefd worden op dit ritmische en verslavende patroon!

Niveau: Gevorderde beginner

Stekenaantal: Willekeurig even aantal

Benodigdheden: Garen, haaknaald, steekmarkeerders (optioneel), schaar, stopnaald

Afkortingen

  • L = losse
  • V = vaste

TIPS: 

  • Kleuren worden aangeduid als A, B, en C in het patroon.
  • 2 L aan het begin van de toer telt als V + 1 L.
  • Knip GEEN kleuren af voordat het wordt gezegd in het patroon. 



De kleurveranderingen zijn de ware magie van de driekleurige linnensteek!




Driekleurige linnensteek patroon

Met A, haak een willekeurig even aantal lossen. 

Toer 1: V in de 3e losse vanaf de haaknaald, (1 L, sla 1 steek over, V in volgende steek) de gehele toer, wissel naar kleur B in de laatste steek, keer. Laat A vallen maar knip niet af.

Toer 2: 2 L, V in volgende L-boog, (1 L, V in volgende L-boog) de gehele toer, haak laatste V in de beginlossenruimte (2L-boog) en wissel naar C, keer. Laat B vallen maar knip niet af. 

Toer 3: Herhaal toer 2, wissel naar A aan het eind van de toer. Laat C vallen maar knip niet af. 

Ga verder in patroon, herhaal toer 2 en wissel van kleur aan het eind van elke toer. Als je klaar bent, knip je de kleuren af die je niet meer gebruikt en ga je verder met de kleur van de laatste toer. Deze kleur zal je rand zijn.

RAND: Draai je werk zodat je langs de uiteinden van de toeren werkt. 2 L, V in dezelfde ruimte als de laatste steek van de laatste toer. (1 L, sla volgende uiteinde over, V in uiteinde van volgende toer) tot volgende hoek, haak over de draden heen. 2 L, V in dezelfde steek. Draai je werk zodat je in de onderkant gaat werken.

(1 L, sla 1L-boog over, V in basis van volgende steek) tot volgende hoek. 2 L, V in dezelfde steek. Draai en werk langs de zijkant.

(1 L, sla volgende toer over, V in uiteinde van volgende toer) tot volgende hoek, haak over de draden heen. 2 L, Hv in eerste steek. Knip het garen af en hecht af.



De Tri Colour Trays zijn het perfecte cadeau!


Bedankt dat je meedoet om de Tri Colour Linen uit te proberen! Gebruik deze steek bij het maken van de Tri Colour Trays, een nieuw patroon dat exclusief is ontworpen voor het Happy Place-garen van TLYC x Hobbii. Bekijk hier de volledige details en download het gratis patroon.




Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, die je misschien beter kent als TL Yarn Crafts. Toni staat bekend om haar gemakkelijk te begrijpen haakpatronen voor haaksters van alle niveaus en wil graag haar kennis, ervaring en favoriete producten delen op haar blog, YouTube en Instagram. Recentelijk heeft zij in samenwerking met Hobbii Happy Place ontwikkeld, een mooi garen in 50% katoen en 50% wol.


Wil je Toni beter leren kennen?
Lees hier onze Q&A met haar.