TL YARN CRAFTS TAKEOVER – De Clawfoot Stitch is een eenvoudige techniek die iedereen kan leren beheersen. In deze blogpost leidt Toni Lipsey je door de Clawfoot Stitch (klauwvoetsteek) die je kunt proberen in het On The Go Tas-patroon.


Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, haakontwerper en docent van TL Yarn Crafts.


Als je op zoek bent naar een eenvoudige haaksteek die een grote impact maakt, dan is de Clawfoot Stitch iets voor jou! Het is een variant op een clustersteek die gemakkelijk is voor beginners en geschikt is voor vrijwel elk haakproject.

In deze blogpost vertel ik precies hoe je de klauwvoetsteek maakt. Je zult verbaasd zijn hoe gemakkelijk het is!


Wat is een Clawfoot Stitch?

De Clawfoot Stitch is een variant op een half stokje clustersteek. Er worden drie steken samengevoegd om een gevorkte steek te creëren met een zeer unieke uitstraling en textuur.

Beginners die net leren haken, zullen de uitdaging van de Clawfoot Stitch waarderen. Houd je haakwerk losjes tijdens het oefenen, zodat je de haaknaald door de lussen kunt trekken.


Haaktechnieken die je eerst moet kennen

De Clawfoot Stitch is een makkelijke steek om op te pikken. Er zijn een paar basistechnieken die je eerst moet leren om deze steek te begrijpen:

  • Omslag: Breng het garen over de bovenkant van de haaknaald en langs de voorkant naar beneden, zodat een omslag rond de haaknaald ontstaat.
  • Haal een lus omhoog: Steek de haaknaald in de aangegeven steek, maak een omslag en trek de haaknaald door de steek, zorg ervoor dat je de omslag meeneemt. Houd alle lussen op de haaknaald totdat anders wordt aangegeven.
  • Losse: Garen over de haaknaald (= omslag), haal de haaknaald door de lus om een losse te haken.


Van kleur veranderen met de klauwvoetsteek

Ik speel graag met kleur met de Clawfoot Stitch. Als je van plan bent om strepen te maken, voltooi dan toer 1-2 in dezelfde kleur voordat je van kleur verandert. Dit zorgt ervoor dat de volledige patroonherhaling in dezelfde kleur is en een vloeiende overgang naar de volgende kleur geeft.

Hier is een eenvoudige manier om van kleur te veranderen aan het einde van een herhaling van toer 2: Maak de laatste steek af totdat er nog 2 lussen op de haaknaald zitten. Laat de kleur vallen die je momenteel gebruikt en sla de draad om de haaknaald met de nieuwe kleur. Trek de haaknaald door de laatste 2 lussen op de haaknaald om de steek en de kleurwisseling te voltooien. Ga verder met de nieuwe kleur. 



GRATIS:Ben jij ook verliefd op het uiterlijk van de Clawfoot Stitch? Dan is de On The Go Tas zeker iets voor jou. Krijg het patroon hier.


Gehaakte klauwvoetsteken Tutorial

Ben je klaar om de Clawfoot Stitch aan te pakken? Wees voorzichtig: deze steek is verslavend en mooi!

Niveau: Gevorderde beginner

Stekenaantal: Een veelvoud van 2

Benodigdheden: Garen, haaknaald, steekmarkeerders (optioneel), schaar, stopnaald

Afkortingen

  • L = losse
  • Stk = stokje
  • 3Hstksm = 3 halve stokjes samen haken
  • V = vaste

Tips:

  • 4 L aan het begin van de toer tellen als Stk + 1 L
  • Speciale Steek - 3 halve stokjes samen (3Hstksm): Omslag, haal een lus op in de aangegeven steek, (omslag, haal een lus op in de volgende steek) 2x, omslag, haal door 6 lussen, omslag, haal door laatste 2 lussen. 



Zoooo mooi! 😍



Clawfoot Stitch Patroon

Haak een lossenketting met een even aantal steken

BEGINTOER: 1 V in de 2e L vanaf de haaknaald en in elke verdere losse, keer. 

Toer 1: 4 L, sla de steek aan de basis van de lossen over, (omslag, haal lus door in volgende steek) 3x, omslag,haal door 6 lussen, omslag, haal door laatste 2 lussen, 1 L, (3Hstksm, 1 L) de gehele toer tot laatste steek, Stk in laatste steek, keer. 

Toer 2: 1 L, 1 V in eerste steek, 1 V in elke 1L-boog en elke steek tot beginlossen, 1 V in beginlossenruimte, 1 V in 3e beginlosse, keer. 

Herhaal toer 1-2 tot de gewenste lengte. Knip het garen af en hecht de draden af. Overweeg blocken met stoom om de steken van de Clawfoot Stitch mooi uit te laten komen.




Bedankt dat je met mij de Clawfoot Stitch wilt uitproberen! Gebruik deze steek bij het maken van de On The Go Tas, een nieuw patroon dat exclusief is ontworpen voor het TL Yarn Crafts x Hobbii’s Happy Place-garen. Bekijk de volledige details en download het gratis patroon hier.  






Deze blogpost is geschreven door Toni Lipsey, die je misschien beter kent als TL Yarn Crafts. Toni staat bekend om haar gemakkelijk te begrijpen haakpatronen voor haaksters van alle niveaus en wil graag haar kennis, ervaring en favoriete producten delen op haar blog, YouTube en Instagram. Recentelijk heeft zij in samenwerking met Hobbii Happy Place ontwikkeld, een mooi garen in 50% katoen en 50% wol.


Wil je Toni beter leren kennen? Lees hier onze Q&A met haar.