De belangstelling voor granny vierkantjes is weer helemaal opgebloeid. In deze blogpost vind je inspiratie voor je volgende project met de leuke vierkanten die op talloze manieren te combineren zijn. Leer ook vier verschillende soorten Granny Squares haken.


Misschien herinneren granny vierkantjes je aan .… ja, je oma of overgrootmoeder? Voor velen zijn de gehaakte vierkantjes verbonden met nostalgie en goede herinneringen uit hun kindertijd.

Nu hebben de granny squares hun comeback gemaakt, en persoonlijk ben ik er dol op!

Granny vierkantjes of Granny Squares, zoals ze ook genoemd worden, kunnen samengevoegd worden in ontelbaar veel variaties en kleuren, en de vorm van de vierkanten maakt het gemakkelijk om ze op verschillende manieren te combineren in je projecten.

En Granny Squares zijn ook een geweldig restjes-project, waarin je een aantal van al de restjes garen kunt gebruiken, die je zeker nog hebt liggen (dat hebben we allemaal, nietwaar?) 💜

Dus .… wat ga jij haken met granny squares?

In dit blogbericht vind je:

 • Inspiratie voor je volgende project met granny squares. Wordt het een tote bag, vest of iets heel anders?
 • Beginners vriendelijke video’s met vier verschillende granny squares. Psst! Leer de mooiste zonnebloem haken.


De Granny Squares zijn terug!

Daag jezelf uit met een project met granny vierkanten

Als je nog nooit granny squares hebt gehaakt, zou je meteen haaknaald en garen erbij moeten pakken. Want of je nu haakt naar je eigen fantasie of geheel of gedeeltelijk naar een patroon, projecten met Granny Squares geven je gegarandeerd enkele van je beste en mooiste garenbelevenissen.

Het zijn alleen je creativiteit en fantasie die grenzen stellen aan wat je kunt maken met granny squares.

Inspiratie: Dit kun je maken met granny squares

 • Tas
 • Tote bag
 • Vest
 • Trui
 • Buckethat
 • Plaid
 • Poncho


Tote bags en tassen gemaakt van granny squares zijn super trendy. Bekijk het patroon van deze hier.

Tote bag met Granny Squares

Wil je met een kleiner project beginnen, om uit te vinden of Granny Squares iets voor jou zijn, maak dan een tas of tote bag.

Maak bijv. de mooie en romantische tote bag Florentina, die bestaat uit 16 gebloemde vierkantjes, samen genaaid met een achterkant.

Het patroon is voor de iets meer ervaren haakster, maar als je de volgende technieken beheerst, kun je er gewoon aan beginnen: losse (L), vaste (V), halve vaste (Hv), stokje (Stk) en half stokje (Hstk). Het patroon is ontworpen door Knit Gang.

Haal het gratis patroon hier >>

Koop hier Rainbow Cotton 8/4 voor het project >>

Bekijk ook dit patroon: Ocean Burst - Tas


Kijk eens wat een schoonheid! Vind het patroon hier.

Trui met Granny Square

Een ander droomproject met granny squares kan een zachte trui of een vest zijn. Hier laat ik je deze mooie en luchtige trui zien, met de zeer toepasselijke naam ‘Fluffy Love’. Hoe kun je hier niet verliefd op worden?

De trui is een ruimvallende tuniek, bestaande uit kleurige granny squares. De mooie look ontstaat door het haken met een basiskleur en een serie contrastkleuren.

Ben je op zoek naar een beginners vriendelijk patroon van een Granny Square-trui, dan is dit een super goede keuze. Het project wordt gehaakt in ons zachte garen Alpaca Blaze. Ontworpen door Christina Landrum (@citybrightknits).

Koop het patroon hier >>

Vind hier het garen voor het project >>

Leer vier verschillende granny’s haken met deze video’s

Wil je je eigen ontwerp maken met Granny Squares? Dan kun je hier inspiratie opdoen voor vier verschillende granny’s. Volg je favoriete patroon of mix en match met motieven en kleuren zoals je wilt.

De patronen zijn gemaakt door ontwerper Irene Rasch.

Dit heb je nodig voor de patronen

 • Een goede katoen. Rainbow Cotton 8/8 is een perfecte keuze! Het is gesponnen van 8 draden en bestaat uit 100% zachte en natuurlijke katoen.
 • Een 4 mm haaknaald. Vind je haaknaald hier.
 • Een paar steekmarkeerders.

Basis Granny Square

In de video hieronder laat onze leuke YouTube-gastvrouw Gea zien, hoe je een simpele granny square haakt.

Wil je graag een stap-voor-stap uitleg? Klik dan hier en leer, hoe je een simpele granny square haakt. 

Stevige Granny Square

Als je een tas van granny squares wilt haken, is het misschien een goed idee om een ​​stevigere variant te gebruiken, zodat de tas je spullen kan dragen. Hier laat Gea je zien hoe je een stevige Granny Square maakt:

Granny Square met zonnebloem

Word je ook blij van zonnebloemen? Bekijk dan de video hieronder, waarin Gea uitlegt, hoe je een Granny Square met een mooie zonnebloem haakt.

Granny Square met margriet

Leer een vierkant-met-margriet haken. Ik droom van een kussen van deze vierkanten. Laat Gea je voordoen, hoe je de margriet haakt:

Meer patronen met granny squares