Of je aan de goede of de verkeerde kant haakt, is niet altijd gemakkelijk te zien - hier spreek ik, op zijn zachtst gezegd, uit ervaring. Het is echter niet zeker of het voor het project uitmaakt of je aan de goede of de verkeerde kant haakt, maar vaak kan de uitstraling van het haakproject een beetje hariger of donziger zijn als je met de verkeerde kant naar buiten haakt.

Is het nodig om het verschil tussen de goede en de verkeerde kant te kunnen zien? 

Zoals gezegd is het voor je project niet cruciaal of je op de een of andere manier haakt, maar sommige patronen maken juist onderscheid tussen de twee kanten en daarom is het erg fijn om het verschil te weten.

Als je bijvoorbeeld in de voorste of achterste lus moet haken of een combinatie van beide, dan is het goed om het verschil te weten tussen de goede kant en de verkeerde kant. Ook worden de onzichtbare minderingen echt minder zichtbaar als je aan de goede kant haakt, wat uiteindelijk kan leiden tot een mooiere en gladdere structuur van je haakproject.Zoals je hierboven kunt zien, is er een klein verschil in hoe het eruit ziet als je aan de goede of de verkeerde kant haakt. Hier is begonnen met een magische ring, waar je meestal mee begint als je rond moet haken.

Leer de truc - hoe je aan de goede kant haakt 

Ik heb het zelf op de harde manier geleerd, toen ik als een van de eerste dingen een schildpadje ging haken. Misschien ook een ietwat overambitieus project, zo voor een beginner - maar dan ben je tenminste aan de gang.

Als je kleine knuffels/dieren haakt, haak je rond in toeren en hier kan het een beetje lastig zijn om het verschil te weten tussen de goede en de verkeerde kant, als je nog geen getraind en ervaren haak-oog hebt. De manier waarop ik ontdekte dat ik aan de verkeerde kant aan het haken was, was door het feit dat ik uiteindelijk gewoon niet in de steek kon 'komen' omdat ik nog steeds aan de binnenkant haakte en mijn werk niet had gedraaid, dus de goede kant naar buiten. Dit had tot gevolg dat ik de naald gewoon niet van binnenuit in de steken kon krijgen omdat er geen ruimte was.

Eigenlijk had ik niets verkeerds gedaan, want als je bijvoorbeeld een kop moet haken voor een klein dier, begin je meestal van binnenuit met een magische ring. Je haakt dus automatisch aan de goede kant, dat is de kant vanwaar je de haaknaald in de steken steekt. Omdat je in toeren haakt, zal het na een tijdje rond beginnen te vormen, en daarom zal de goede kant naar binnen en de verkeerde kant naar buiten draaien. En als je doorgaat in deze manier, zul je, zoals in mijn voorbeeld hierboven, jezelf gaan "opsluiten", aangezien je de naald altijd vanaf de goede kant in de steken steekt.

Als je dit wilt vermijden, kun je je werk omdraaien voordat je de bovenkant bereikt en deze weer gaat sluiten. Na mijn kleine ongelukje met mijn schildpad, draai ik mijn werk altijd om zodra het een ronde vorm begint te krijgen, dus ik weet zeker dat ik het op tijd zal omdraaien en tegelijkertijd haak met de goede kant naar buiten. Al met al betekent dit dat ik na het draaien nu de naald van buitenaf in de steken steek en zo de goede kant naar buiten draai.


Ik hoop dat je een beetje wijzer bent geworden over wat de goede en de verkeerde kant is en niet dezelfde fout maakt als ik.


Lieve groet,

Karoline, Hobbii 


Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

€ 1,90