Dus je wilt je eerste patroon schrijven… Maar je hebt geen idee waar je moet beginnen! Dat is volkomen normaal. Het eerste dat je moet weten, is dat het lang niet zo moeilijk is als het klinkt of lijkt.

De meeste patroonontwerpers beginnen simpelweg met het opschrijven van die gekke stappen waarvan ze denken dat niemand erin geïnteresseerd zal zijn en dan BAM! Ze hebben plots honderden exemplaren verkocht.


Als je allerlei ontwerpen maakt waarin mensen geïnteresseerd zijn, ben je helemaal klaar om een patroon te maken en te verkopen: je hoeft het alleen maar op papier te zetten (of te typen op je computer)! 

Zelfs als je je patroon niet graag wilt verkopen, kan het toch nuttig zijn om een meer permanente plek voor je ontwerpen te vinden, zodat je ze steeds opnieuw kunt bekijken. 

Laten we eens kijken hoe je je allereerste patroon kunt maken.

Wat moet je patroon inhouden?

Een hele goede eerste stap bij het schrijven van je eerste patroon is om naar een ander patroon te kijken. Hobbii heeft heel veel gratis patronen beschikbaar die je kunt bekijken om te zien hoe ze zijn opgesteld. 


Van links naar rechts 👆 Kawaii Baby Speensnoertjes, Sheepy Trui, Estelle Tas, De zussen Ada en Kat - Halloween en Pixie Sjaal. Die kun je allemaal gratis downloaden op onze website.


Misschien wil je ook je favoriete patroon bekijken en jezelf afvragen: "Waarom vind ik dit zo leuk? Wat maakte het makkelijk om mee te werken? Wat zou ik willen dat andere patronen zouden doen, net zoals dit?” 

Over het algemeen zijn dit enkele van de belangrijkste dingen die ik zou aanraden om in je patroon op te nemen. 


  • Materiaal — wat heeft iemand nodig om je patroon te maken? Welk garen? Accessoires? Welke maat haak- of breinaalden?
  • Stekenverhouding — zelfs als je dit nooit zelf gebruikt, zullen andere lezers het op prijs stellen om een stekenverhouding te hebben om na te gaan of ze op de goede weg zijn! Dit wordt normaal weergegeven in 10x10 cm


Lees hier meer over de stekenverhouding


  • Uitvoering van het patroon — hier kun je dingen vermelden zoals hoe je toeren worden herhaald, als lossen worden meegeteld als steek of zelfs voor welk niveau dit patroon geschikt is
  • Afkortingen — Afkortingen die je gebruikt in je patronen. Is er een bepaalde manier waarop je een bepaalde steek of techniek afkort? Help je lezers je instructies te ontcijferen
  • Instructies — dit is het voor de hand liggende deel! Hoe maak je je patroon? Schrijf je instructies gerust in verschillende delen of op een manier die ze zo begrijpelijk mogelijk maken. Soms voegen ontwerpers ook commentaren toe aan moeilijkere delen om het op die manier eenvoudiger te maken.  • Afbeeldingen — afbeeldingen zijn een grote hulp, vooral wanneer je patronen voor beginners maakt. Het helpt je lezers te begrijpen of ze op de goede weg zijn of als er iets vreselijk mis is gegaan. Afbeeldingen kunnen ook helpen wanneer je een concept probeert uit te leggen dat wat moeilijker uit te leggen is met woorden. Het is dan vaak makkelijker om het te tonen met een foto.
  • Manieren om contact met je op te nemen — zorg ervoor dat je klanten weten hoe ze contact met je kunnen opnemen. Soms gebeurt het dat iemand je patroon niet helemaal begrijpt of een beetje extra hulp nodig heeft. Voeg je e-mailadres, Instagram of Etsy link toe - kies wat voor jou het beste past


Hoe maak je een extra speciaal patroon?

Het verschil tussen een goed en een geweldig patroon komt neer op de kleine manieren waarop je het leven van je lezers gemakkelijker probeert te maken. 

Een algemene manier om een patroon extra speciaal te maken, is ervoor te zorgen dat het ontwerp klopt en heel mooi is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een omslagafbeelding toe te voegen of een klein tekstje over waarom je het patroon hebt gemaakt. Maar je kunt ook een stapje verder gaan. Hier zijn enkele voorbeelden van hoe je dat kunt doen: 

Verzamel de afbeeldingen op één pagina

Veel klanten zullen hun patronen willen afdrukken. Door de afbeeldingen op één pagina te hebben (maar gelabeld met de rij die ze citeren) helpt het om het patroon printervriendelijk te houden. Dit zullen je klanten zeker appreciëren. 

Vertaal je patroon

Dit is iets waar ik zelf nog steeds mee bezig ben. Maar als je vertalingen beschikbaar hebt, kun je nieuwe markten aanboren en een groter aantal klanten blij maken. Enkele populaire talen om mee te beginnen zijn: Engels, Frans, Deens, Duits en Spaans. Er zijn natuurlijk tal van andere talen om naar te vertalen, maar deze talen zijn een heel goed begin.

Voeg klikbare links toe

Een speciale steek beschrijven? Link naar een video! Contact opnemen? Link naar je Instagram! Klikbare links in je patroon gebruiken, zorgt voor een fantastische gebruikerservaring en helpt mensen om door hun behoeften te navigeren. Als je aanwezig bent op sociale media, kan het ook een heel gemakkelijke manier zijn om je aantal volgers te vergroten. 

Maak instructievideo's

Of je nu YouTube gebruikt of naar je Instagram linkt, video’s zijn een prima manier om ervoor te zorgen dat je klanten blijven terugkomen! Als je patronen voor beginners maakt, kan dit echt helpen om loyaliteit aan je winkel of merk te ontwikkelen, omdat de ondersteuning van een video in die eerste paar maanden erg handig is. 


Hoe kun je je patroon beginnen te verkopen?

Je hebt nu je eerste patroon geschreven en nu vraag je je misschien af hoe je het kunt gaan verkopen. Het is nooit zo moeilijk als je denkt! Er zijn hoofdzakelijk twee stappen: 

Een marktplaats kiezen

Er zijn enorm veel marktplaatsen waarop je je patronen kunt verkopen. Ravelry en Etsy zijn twee van de meest populaire plaatsen. Je kunt ook een website maken met een winkel (soms is dit beter om ervoor te zorgen dat de verkoopcommissie lager is). 

Het is doorgaans een industriestandaard om op zijn minst een Etsy of Ravelry te hebben. Het zijn geweldige marktplaatsen om je patroon vindbaar te maken. Het zijn echter niet de gemakkelijkste platforms op het vlak van hoe ze verkopers behandelen. Dus wees geduldig! Het is ook belangrijk om, waar je ook verkoopt, duidelijk te maken dat het een patroon is en geen fysiek product. 

Maak reclame voor je patroon

Hoe wil je dat je klanten je vinden? Het kan handig zijn om een Instagram, Pinterest of TikTok te hebben. Het kan ook handig zijn om je eigen website te hebben, zodat je verkeer van zoekmachines kunt krijgen. 


Je kunt het Pinterest profiel van Hobbii hier en het Of Books & Hooks profiel hier bekijken.


Op dit moment zijn Reels op Instagram of TikTok-video's ongelooflijk krachtige manieren om reclame te maken voor je product. Maar je kunt ook YouTube-video's, Instagram-foto's of blogs gebruiken om je merk te promoten. 

Het moeilijkste is de eerste stap zetten!

Ik hoop dat je dit artikel nuttig vond. Onthoud: het moeilijkste wat je ooit zult doen, is die allereerste stap zetten, en dan komt het meestal allemaal in orde. Neem zeker contact met me op als je hulp nodig hebt of volg me op Instagram via @ofbooksandhooksMadeline van @ofbooksandhooks is een handwerkster die haar twee passies combineert: haken en boeken. Je kunt haar nieuwste werk bekijken op haar Instagram en haar patronen op Etsy vind je hier


 

Waves Haaknaald - KnitPro

2 - 12 mm

Vanaf 3,90 €