Gehaakte dekens zijn altijd populair. Wat is er nou beter dan lekker onder een zelfgemaakte deken wegkruipen? Dat geeft een bijzonder gevoel, vind je ook niet? Ik heb een paar dekens gehaakt en ik weet hoeveel werk erin gaat zitten. Uur na uur met de haaknaald, het garen en vooral veel geduld; een deken is een groot project dat veel tijd vergt.

Maar vind je net als ik grote projecten juist fantastisch? Dan heb ik een voorstel voor je volgende deken: de temperatuurdeken!Heb je al eens van dit soort dekens gehoord? Ze zijn heel populair en je kunt er veel van vinden op sociale media.

Het idee achter deze dekens is dat je een jaar met kleuren haakt die het weer van elke dag van dat jaar weergeven. Je haakt elke dag één rij. Op deze manier eindig je met een deken die de temperaturen van het gehele jaar verbeeldt - en je hebt voor altijd een herinnering aan dat jaar.

Je maakt deze deken door eerst een temperatuurschaal te maken en aan elk interval een bepaalde kleur toe te kennen. Ik heb een voorbeeld gemaakt met Rainbow, een 8/4 katoengaren. Klik op de link hier om jouw kleuren te kiezen. Wil je mijn temperatuurschaal gebruiken, dan vind je het kleurnummer onder elk vierkant op de foto rechts -->

Het prachtige garen Rainbow is verkrijgbaar in 86 kleuren! Je kunt dus helemaal losgaan! Gebruik gerust mijn kleurenschaal of kies hier je eigen combinatie.

Als je jouw kleurenschaal hebt gemaakt, dan is het tijd om een patroon te kiezen. Ik stel een patroon voor dat uit één stuk wordt gehaakt, dus niet met vierkantjes. De deken wordt gehaakt volgens de temperatuur van het komende jaar, dus je kijkt elke dag wat de temperatuur is en haakt één rij. Het is wel belangrijk om na te denken over de maat – kies een patroon met de gewenste breedte en bedenk hoe hoog de deken zal zijn als je 365 rijen hebt gehaakt. Dat kan een hele lange deken worden, dus misschien wil je af en toe een dag overslaan, of om de dag een rij haken, of zelfs maar één rij per week, waarbij je de gemiddelde temperatuur van die week aanhoudt.

Zie al onze patronen voor gehaakte dekens hier


Maak een persoonlijke deken van een belangrijke periode van je leven

Een andere mogelijkheid, die ik persoonlijk erg leuk vind, is om een deken te haken van een jaar dat al voorbij is. Bijvoorbeeld je eigen geboortejaar of dat van je kinderen. Zou dat niet supergaaf zijn, een deken die het eerste levensjaar van je kind weergeeft? Dit zou ook een perfect cadeau zijn voor iemand die speciaal voor je is. Ik weet zeker dat de ontvanger er heel blij mee is!

Je kunt ook een ander belangrijk jaar kiezen, bijvoorbeeld het jaar dat je jouw partner hebt ontmoet, ging trouwen of een andere gebeurtenis die voor jou belangrijk is. Ik overweeg om een deken te maken van het jaar waarin ik mijn vriend heb ontmoet. Het is een lieve en romantische herinnering aan een mooi jaar.

Heb jij een voorstel voor een periode die jij wilt haken? Vermeld die dan als opmerking hieronder. Dan kunnen we samen andere liefhebbers van de temperatuurdeken inspireren :D

Veel plezier met je komende temperatuurdeken ❤️

Lieve groet
Josefine, Hobbii

P.S. Je kunt de temperaturen van een gewenst jaar vinden via deze link: https://www.wunderground.com/history/ - kies de datum en het jaar en klik – je kunt hier de temperaturen daily (dagelijks), weekly (wekelijks) en monthly (maandelijks) zien.

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

2,55 €

Lollipop - Hobbii

20% Wol, 80% HB Acryl

19,00 €