Als je wilt leren breien, kun je niet om het steken opzetten heen. Gelukkig is het heel gemakkelijk. Dus haal je garen en breinaalden tevoorschijn - en leer de eerste stap van elk breiproject.

Videotip! Klik op “Instellingen” (het kleine tandwiel onder de video ⚙) voor het wisselen van de taal van de ondertiteling.Je kunt ook de snelheid aanpassen, als je de techniek wilt zien in een langzamer tempo.

Velen starten met een lus, als ze steken op moeten zetten. Dit geeft echter een knoop, die je kunt voorkomen met de techniek die wij laten zien in de video. Daarmee krijg je een meer ronde en zachte rand.

Ga als volgt te werk

  1. Met linkerhand: Houd het garen tussen duim en wijsvinger.
  2. Met rechterhand: Sla de naald om het garen, dus de draad “kruist” over de naald, en houd het vast.
  3. Voer de naald onder de eerste draad op de duim en over de eerste draad op de wijsvinger.
  4. Voer de draad terug door de lus op de duim.
  5. Trek voorzichtig aan. Zorg ervoor dat de steken niet te strak op de naald komen.
  6. Herhaal dit totdat je het gewenste aantal steken hebt opgezet.

Zet je steken losjes op

Het breien van de eerste paar naalden is eenvoudiger, als je de steken losjes opzet. Je hebt misschien weleens gelezen, dat je de steken rondom twee naalden kunt opzetten in plaats van om één. Maar dit maakt eigenlijk je steken langer en rommeliger om te zien.

Je kunt in plaats daarvan je vinger tussen de vorige steek en degene die je aan het opzetten bent, houden. Op die manier krijg je mooie, losse steken.

Tip! Als je gaat beginnLeer steken opzetten met onze stap-voor-stap gids met video.n aan een groot project met heel veel steken, kan het lastig zijn om het juiste aantal in de gaten te houden. Gebruik steekmarkeerders bij het tellen, terwijl je steken opzet. Zet bijv. een markeerder na elke 20e steek. Plaats de markeerders op de naald of rechtstreeks in de steek.