Eenvoud siert. Heb je onze vorige blogpost al gezien, “Een handvol decoratieballen”? Deze post gaat precies ook daarover: een handjevol gehaakte balletjes - een van onze meest eenvoudige patronen. Maar die balletjes hebben een groot effect! 

In 2017 werden de balletjes al gebruikt als decoratie op de kersttafel. Ze waren toen gemaakt in effen kleuren, en kregen een toets glittergaren wat ze een beetje glamour gaf. En wat maakte dat een verschil op de kersttafel! Ze gaven de tafel net dat beetje extra, en een zelfgemaakte creatie geeft een speciale sfeer.

Nu staat het voorjaar van 2021 voor de deur, ondanks dat het misschien nog een eeuwigheid duurt voordat het echt warm wordt. Het grauwe landschap voor mijn raam doet me verlangen naar mooie pastelletjes en groene tinten. Dat snakken naar voorjaar heeft me al een paar keer het internet op gejaagd, op zoek naar kleurrijke decoraties. Niet omdat ik vergeten ben dat ik kan haken, maar omdat ik het simpelweg even niet meer kon overzien. Alhoewel, de meeste avonden breng ik toch al door op de bank, voor de televisie, dus die avonden zou ik wel met haken kunnen vullen. Maar ik raak zo snel afgeleid, en als het project dan meerdere dagen in beslag neemt, dan haak ik snel af, en belandt het project wekenlang in een hoekje. 

Bolletjes to the rescue! Een late avond, nadat ik al urenlang had gekeken naar allerlei kleurrijke vazen, koppen, kaarsenkandelaars en andere troepjes op het net (🙈), nam ik eens een kijkje in mijn patronenbibliotheek. En toen stuitte ik op de klassieker van het patroon voor de bolletjes. “Dat wordt ‘m!” riep ik, en daarna ging het snel. Ik werd zelfs zo ijverig dat ik direct aan de slag ging. En na wat graven in mijn kast, vond ik ook nog eens wat mooie bolletjes garen die perfect geschikt waren. Ik had namelijk nog wat bollen Rainbow Cotton 8/4 liggen van vorige projecten. 

Rainbow Cotton 8/4 is een heuse Hobbii-klassieker. Het garen is gemaakt van 100% katoen en is verkrijgbaar in wel 100 kleuren. Vind je het lastig om zelf een kleurencombinatie te kiezen, dan zijn er ook een aantal garenpakketten verkrijgbaar met dit garen. Wie weet geeft dit je de nodige inspiratie. Je vindt de garenpakketten hier.

Om de bolletjes nog vrolijker te maken, koos ik ervoor om ze te maken in verschillende kleuren. Om precies te zijn gebruikte ik de kleuren Pastel Mint (025), Baby Blue (032), Rose (044), Pink (045), Apricot (065), en Baby Purple (067).

En wat ben ik blij met het resultaat! 

Door de eenvoudige vorm van de bolletjes krijgt zowel het handwerk, als de kleuren de mogelijkheid om te shinen. Ik heb bolletjes gehaakt in 2 formaten, die allebei te vinden zijn in het patroon.

Hier zie je ze op bloemenstokjes, waarmee je ze gemakkelijk in een vaas kunt zetten 👇


Deze bolletjes hebben hun plaats gekregen in een mooi boeket bloemen. Of... eigenlijk gewoon in een aantal groene takken. De bloemen stonden zo mooi en fris in mijn slaapkamer, een week geleden, maar gisteren waren de bloemen toch wat uitgebloeid, dus haalde ik de bloemen eruit, en verving ik ze met de gekleurde balletjes. Ze gaven zoveel kleur aan de groene takken die nog over waren van het boeket, en met de balletjes heb ik het boeket nieuw leven gegeven. 


Ik ben helemaal losgegaan met het haken van bolletjes , dus er waren er genoeg om mijn woning op verschillende plaatsen mee te decoreren. Hier zie je ze geregen aan een paar meter Rainbow Cotton 8/4 in de kleur Natural White (002), wat ik aan mijn witte muur heb gehangen. Het geeft zo ontzettend veel levendigheid aan mijn muur en de woonkamer als geheel. 

Is het al tijd om te beginnen aan zomerprojecten? Ik overweeg namelijk om ze te maken in nog helderdere kleuren, en dat aan de muur te hangen 🌈


Ga jij ook aan de slag met decoratieballetjes?

Je vindt het patroon helemaal gratis op onze website. Hier vind je ook een bestellijstje, waarmee je eenvoudig met een enkele klik kunt bestellen. 

Wil je het liefst direct aan de slag, dan kan dat, als je de volgende materialen in huis hebt: 

Wattenvulling 

Piepschuimballetjes geven je een perfect rond bolletje, die zijn vorm goed behoudt. Ze zijn ook ideaal als je de balletjes op een steel wilt prikken om ze te gebruiken als decoratie in een vaas. Maar mocht je wat wattenvulling hebben liggen, dan kan dat prima als alternatief worden gebruikt. Het werkt in het bijzonder goed voor bolletjes die slechts op een oppervlakte komen te liggen, of aan een snoer komen te hangen. Alhoewel de balletjes die ik op een steeltje heb gezet ook slechts heb opgevuld met watten, en dat werkte prima. Wattenvulling zit alleen niet zo stevig rondom de steel als piepschuim dat zou doen. Wanneer ik de decoratie wegpak moet ik dus wat voorzichtig zijn om de stokjes niet te verliezen of door de balletjes te steken. 

Vergeet niet! Gebruik je wattenvulling, vul de balletjes dan zo flink op als ook maar mogelijk is. Zo verzeker je je van een goede, vaste, ronde vorm.

Grillstokjes

Op onze website vind je de bloemenstokjes die in dit patroon gebruikt zijn. Heb je nog wat houten barbecuespiesjes liggen in de keukenla, dan kunnen die natuurlijk net zo goed worden gebruikt.  

Restjes garen

Jazeker, in dit patroon heb je de mogelijkheid om allerlei verschillende soorten garen te gebruiken, en per bolletje heb je helemaal niet zo veel garen nodig. Heb je wat restjes 8/4 katoengaren liggen, zoals ons Rainbow Cotton 8/4 garen, dan kan je dat gebruiken. Als alternatief kan je natuurlijk ook andere garens en kleuren gebruiken die je al hebt liggen. 

Ik heb zelf nog een restje Winter Glow liggen waarmee ik de bolletjes wil gaan testen om te zien hoe het mooie kleurverloop eruit komt te zien op zo’n bolletje.

Let er wel op dat de dikte van het garen een effect heeft op de grootte van het eindresultaat. Wanneer je piepschuimballetjes gebruikt als vulling, dan kan het dus zijn dat het gehaakte werkje niet meer overeenkomt met de maat van het balletje. Gebruik je wattenvulling, dan maakt de grootte natuurlijk niets uit en vul je het bolletje gewoon op tot het vol zit. Dus experimenteer lekker met de garens die je al hebt liggen!

Heb jij een specifiek garen of bepaalde kleuren in gedachten voor jouw eigen bolletjesproject? Vertel het ons in het commentaarveld! 

Rainbow Cotton 8/4 - Hobbii

100% Katoen

2,55 €
Bespaar 30%

Winter Glow - Hobbii

51% Scheerwol, 49% Acryl

19,60 €  28,00 €