Oh, alle mooie projecten die je kunt maken in deze wereld gevuld met garen 😍 Maar hoe zorg je er eigenlijk voor, dat je kledingstuk, waar je lang aan gewerkt hebt, zolang mogelijk mooi blijft? Daar gaan we eens wat nader naar kijken in dit blogbericht, zodat je nog vele jaren plezier hebt van het brei- en haakwerk.
1. Handwas is de goede weg
Zelfs dat wat met Superwash is behandeld… Ja, ik weet het. Dit was niet, wat je wilde horen. We hebben een druk leven en er is geen tijd voor handwasjes. Maar het is toch belangrijk als je je favoriete trui jaar na jaar en nog vele jaren wilt dragen. Aan de andere kant ken ik een paar super tips die de handwas veel gemakkelijker zullen maken. Gaaf, nietwaar? 😄
Gebruik eerst en vooral een zeep die je niet hoeft uit te spoelen, want daar begint het namelijk allemaal mee. Als je die in huis hebt, is het gewoon een kwestie van doen.
Eucalan is een zeep met vele voordelen. Je hoeft namelijk niet na te spoelen, als men hiermee wast. Dat op zich bespaart al veel werk, maar het feit, dat men het werkstuk niet meerdere malen hoeft uit te spoelen, zorgt er ook voor dat de lanoline in de wol behouden blijft, wat er weer voor zorgt dat motten en ander ongedierte weg blijven.
Het werkstuk wordt in de week gelegd in het lauwe zeepwater, (denk eraan, dat het water niet warmer mag zijn dan 30 graden - liever iets kouder) gedurende 5 minuten, waarna het water wordt afgegoten en je voorzichtig het overige water eruit drukt. Hier is het belangrijk, dat je niet wringt, want dat tast de vezels aan. Daarna wordt het werkstuk in een waszak of een kussensloop gedaan, dat wordt in de wasmachine gelegd - en nu komt het geheim 😉
De wasmachine wordt niet gebruikt voor het wassen van je delicate werkstukken, want de bewegingen van de ronddraaiende wasmachine kunnen de vezels aantasten, maar de machine kan helpen met het centrifugeren van het water uit het werkstuk, dat bespaart je veel werk. Zet de machine gewoon op het middelste centrifugeprogramma en voila! Je werkstuk is bijna vrij van water en zal veel sneller drogen.
Vergeet niet een proeflapje te maken in het betreffende garen en het te centrifugeren in de wasmachine, vooraleer je je hele project een wasbeurt geeft, om te weten hoe het materiaal reageert. Wasmachines kunnen erg van elkaar verschillen en niet alle machines bevatten een watervrij centrifugeerprogramma.
2. Liggend drogen
Geloof het of niet, maar het maakt een groot verschil als men het werk liggend droogt. Helaas kan het gebeuren dat het water het werk uit model trekt als je het over een waslijn hangt, en dat zou gewoon heel vervelend zijn. Leg het werkstuk in plaats daarvan op een grote handdoek, breng het in model en laat het tot de volgende dag liggen.
Wanneer je liggend droogt, is het ook mogelijk om het werk tegelijkertijd te blocken. Hiermee wordt bedoeld dat het werk in model wordt uitgerekt. Dit doet wonderen voor b.v. truien, sjaals en plaids met open patronen die samentrekken tijdens het wassen. Wanneer je je werk blockt, komt het patroon echt tot zijn recht en wordt het nog mooier om naar te kijken.
Ik kocht deze praktiske matten voor het blocken. Ze zijn zo gevormd, dat je de vorm kunt maken die je nodig hebt, net als een puzzel, en ze zijn eenvoudiger op te bergen.
3. Was minder vaak
Veel wassen maakt dat kleding sneller slijt en omdat veel sweaters/truien niet direct op de huid gedragen worden, hoef je ze eigenlijk niet zo vaak te wassen als je misschien denkt. In plaats daarvan kun je de trui luchten als je hem een beetje wilt opfrissen en als er geen vlekken op zitten, kun je een wasbeurt uitsparen door het shirt in een plastic zak te doen en een etmaal in de vriezer te leggen.
Dit bespaart niet alleen slijtage aan de kleding, maar ook het milieu veel water.
4. Hang je truien niet op
Het ziet er mooi uit, wanneer de truien achter elkaar hangen in de kast, maar helaas is het niet goed, omdat het eigen gewicht van de truien na verloop van tijd ervoor zorgt dat ze zich vormen naar de kleerhangers. Vouw ze liever mooi op en bewaar ze in een dressoir of op de planken in de kast.
Als je ze toch liever op een hanger hebt, is dit het advies. Je kunt ze schouder aan schouder vouwen en over de kleerhanger draperen - zo vermijd je de lelijke "schouders" die de kleerhanger kan achterlaten.
5. Vermijd contact
‘Pilling’ ontstaat door slijtage. Vooral daar waar het materiaal tegen elkaar aan wrijft, zie je het, zoals in de oksels en aan de zijkanten, waar de armen heen en weer bewegen en waar een tas gedragen wordt. Gelukkig kan dit worden voorkomen door een pluizenverwijderaar aan te schaffen. Een pluizenverwijderaar is een klein scheermes voor kleding en is onmisbaar in elke garderobe. Het direct verwijderen van pluizen als ze zich voordoen, zal voorkomen dat ze zich ontwikkelen tot grote lelijke knopen. Hierdoor wordt de levensduur van je favoriete trui verlengd.
6. Stuur je wollen truien ‘goed op zomervakantie’
Als de winter op z’n retour is en de hogere temperaturen eraan komen, moeten de prachtige truien worden weggeruimd, zodat er ruimte is voor zomertops en rokken. Wanneer dit gebeurt, is het belangrijk om uw winterkleding goed te verzorgen gedurende de zomer.
Allereerst is het belangrijk dat de kleding volledig schoon is wanneer u deze wegpakt. Onzichtbare kruimels en bacteriën zijn een feest voor motten en kunnen daarom na verloop van tijd verkeerde bezoekers aantrekken.
Cederhout, zoals de meeste mensen waarschijnlijk weten, is zeker niet het lievelingsmaal van motten, maar als je geen kast of kist van ceder hebt, kun je cederhouten balletjes/mottenballen mee verpakken bij de kleding die je opbergt op zolder/kelder. Dan weet je zeker dat de kleding motvrij is als de herfst weer begint.
Het is ook een goed idee om enkele kleine stoffen zakjes met lavendel in te pakken. Daarmee voorkom je dat de kleding muf gaat ruiken.
Als laatste, maar zeker niet het minste, is het belangrijk dat de kleding droog wordt opgeruimd, zodat er geen schimmel kan ontstaan, en ook niet in direct zonlicht, omdat dat de kleuren kan doen vervagen.
Als je tips hebt die ik vergeten ben, laat dan een reactie achter en zo kan iedereen daarvan meeprofiteren ❤️️
Lieve groet,
Eva van Hobbii
Schrijf een reactie