Zo langzamerhand zit ik al jaren in de ’’garenwereld’’, wat betekent, dat ik de hele tijd stoot op nieuwe tips en tricks voor zowel haken als breien! Ik heb een paar van mijn beste garentips verzameld, die kunnen het haken en breien wat makkelijker maken. Er is namelijk niets vervelender dan een rafelend garenuiteinde in een eindproduct, of vervelende knoopjes bij het verwisselen van de bol garen.

Mijn 4 beste garentips voor leuker haken en breien.



1. Begin de bol van binnenuit

Springt jouw bol garen ook rond terwijl je haakt? Dat doet de mijne wel in ieder geval! Het ene ogenblik ligt-ie op de bank, het volgende ogenblik valt-ie van de bank en rolt onder de eettafel! Als je het garen van binnen uit de bol begint, dan blijft-ie liggen waar het moet, maar probeer wel het uiteinde te vinden, anders neem je de halve bol mee naar buiten, en dat is heel moeilijk terug te stoppen.

2. Haak of brei met dubbele draad van één bol

‘Vroeger’ kocht ik altijd 2 bollen, als ik met dubbele draad moest haken of breien, omdat ik niet kon geloven, dat je kon werken met dubbele draad van één bol. Dat betekende een heleboel halve bollen garen waar ik niets mee deed.


3. Knoop de draden samen met een magische knoop

Heb je veel restanten garen liggen? Ik wel! Ik heb vaak garen over van vaatdoeken en amigurumi. De restjes zijn vaak te klein, om te kunnen gebruiken voor een project, maar te groot om weg te gooien. Wat nu als je de restanten samen knoopt met een magische knoop, zo maak je een grote bol van alle resten, die je hebt liggen, en daarmee een kleurrijke bol 😀 De magische knoop is ook handig als je geen draden wilt afhechten als je twee kleuren aan elkaar maakt.


4. Krijg grip op de rafelende uiteinden

Ik werk met heel veel verschillende soorten garen, en ik haaaat het als ik een garenuiteinde heb, die, als hij is afgehecht, tijdens het gebruik of in de was begint te rafelen en omhoog komt tussen de steken. Dat irriteert mij mateloos! Ik heb al veel geprobeerd hiertegen, maar één methode was echt goed.

Ik gebruik doorzichtige nagellak op de garenuiteinden, en dat voorkomt uitrafelen. Ik doe dit, als ik heb afgehecht en afgeknipt, maar zonder hem helemaal te laten ’’verdwijnen’’ in het werk, dan stip ik het aan, en wacht tot het droog is voor ik het loslaat.

Zie het verschil tussen links (zonder nagellak) en rechts (met nagellak). Ondanks dat het garen iets donkerder wordt, zie je dat niet op een draad die is afgehecht in het werk.



De ene soort garen is beter te behandelen dan de andere. Ribbon en 8/8 Bomuld rafelen snel, dus hier doe ik het altijd! Maar bij wol of acryl zelden tot nooit.

Ik hoop, dat je wat hebt aan mijn garentips, en heb je zelf enkele goede tips, vertel ze ons dan bij de reacties. Ik weet zeker, dat velen dit op prijs zullen stellen, inclusief ikzelf!

Ik wens je succes met al je komende projecten ♥️

Lieve groet,

Josefine, Hobbii