Wanneer de herfst zich weer meldt, bewegen kinderactiviteiten zich ook langzaam weer binnenshuis. Voor velen betekent dat tijd voor creativiteit. In deze blogpost vertel ik je over mijn favoriete garenactiviteiten voor kinderen.


Pomponplaten

Met het maken van pomponplaten kan je de nodige uurtjes vullen. Het is een uitdagende bezigheid voor de kindermotoriek, het ontwikkelt het gevoel voor kleur, en tegelijkertijd is het gemakkelijk te maken. Bovendien is het een supergoede manier om garenrestjes te gebruiken die je toch al hebt liggen, of garen waar je eerder misschien helemaal verliefd op was, maar waar nu toch écht geen trui meer van wilt breien 😉


Materialen

 • Een hoop garen (acryl, wol en wolmix zijn het beste)
 • Pomponmakers
 • Plaat of doek (in een formaat naar wens, maar ikzelf vind een plaat van 20x20 cm een goed formaat. Dat is te overzien voor de kleintjes)
 • Een goede schaar
 • Lijmpistool en lijmpatronen


Zo doe je dat

Het is echt heel eenvoudig. Je maakt simpelweg een hele hoop pompons, totdat je niet meer kunt - of in elk geval totdat je vindt dat je er genoeg hebt. Eventueel kan je van te voren een motief uitdenken, maar anders kan je ook gewoon je favoriete kleuren kiezen en later een motief creëren - dat kies je helemaal zelf! 😊


De pomponnetjes kunnen op de klassieke manier gemaakt worden, zoals we dat kennen van toen we zelf klein waren: met twee kartonnen schijfjes op elkaar. Maak je vaker pompons? Dan kan het een goed idee zijn om te investeren in een pomponmaker. Deze maken het je gemakkelijk om garen er rond te wikkelen, en ze kunnen worden gesloten, zodat het garen niet wegglijdt als je even een pauze neemt. Bovendien maak je er de perfecte pompon mee, zelfs al bij de eerste poging. Bekijk hier hoe de pomponmaker werkt.


Als je vindt dat je genoeg pompons hebt gemaakt, maak je je afbeelding op de plaat. Hierbij is de hulp van een volwassene nodig, mocht je gaan werken met een lijmpistool. Zo’n pistool wordt namelijk heel erg warm en kan soms wat lastig te hanteren zijn. Dat wil niet zeggen dat de kleine creatieveling niet zelf kan beslissen waar de pompon op de plaat geplakt mogen worden. Met team-work gaat het ongetwijfeld goed! Vingerbreien

Vingerbreien is al eeuwenoud en zelfs de kleinste kinderhandjes kunnen het. Je hoeft ze alleen maar te laten zien hoe ze het moeten doen. Heb jij het zelf als kind misschien geleerd? Ik was zelf als kind in elk geval uuuuuren zoet met vingerbreien.

Meestal werd het niet veel meer dan een lange worst, en ondanks dat kinderen misschien uren zoet kunnen zijn met vingerbreien, is het toch het leukste als je ook daadwerkelijk iets met je creatie kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan een herfst- of Halloweenkrans. Of een kerstkrans. Je kunt daar nooit te vroeg mee beginnen, toch? 😉


Materialen

 • Een hoop garen (alles is geschikt, maar ik gebruik zelf het liefst wat dikker acrylgaren of wol)
 • Vingers
 • Een krans van karton of piepschuim
 • Lijmpistool
 • Evt. pompons of andere versiersels


Zo doe je dat

Begin door het einde van het garen een paar keer rond de duim te wikkelen. Laat de handpalm naar je toe wijzen, en voer het garen dan achterlangs de wijsvinger, voorlangs de middelvinger, achterlangs de ringvinger en daarna voorlangs de pink. Voer het dan rond de pink, achterlangs. Haal het garen nu als volgt terug: voor de ringvinger langs, achter de middelvinger langs en voor de wijsvinger langs. Nu heb je je basis gecreëerd voor het vingerbreien. 

 1. Wikkel het garen nog eens rondom de vingers (op dezelfde manier als hierboven beschreven)
 2. Haal de onderste lus om de wijsvinger over de vinger heen, naar achteren en doe hetzelfde voor de andere drie vingers.

Nu heb je je eerste rij gebreid. Bovenstaande twee stappen herhaal je totdat je werk lang genoeg is (of je geen zin meer hebt). Trek ondertussen regelmatig het garen wat aan bij het einde bij de duim. Zo wordt het werk het allermooist. 

Indien je een krans wilt maken met je vingerbreisel, pak dan nu je lijmpistool. Lijm het einde vast aan de ene kant van de krans en bedek de hele oppervlakte door het breiwerk rond de krans te wikkelen. Zet regelmatig vast met een beetje lijm aan de achterkant van de krans, zodat het goed vast zit. Decoreer vervolgens eventueel met pompons of andere versiersels. Het is maar net wat jij het mooist vindt!Dromenvanger

Dromenvangers zijn leuk om op te hangen en wie weet helpen ze ook nog eens om alle vervelende nachtmerries op te vangen! Dromenvangers zijn gemakkelijk te maken in je lievelingskleur en je kunt ze rijkelijk versieren met flosjes, franjes, kralen en pompons.


Materialen


Zo doe je dat

Knoop eerst het garen vast aan de metalen ring en wikkel het garen rond de ring als volgt: wikkel het garen rond de ring, ca. 7 cm weg van waar je het knoopje hebt gemaakt, doe dit nog een paar keer, met steeds ongeveer 7 cm tussen elke wikkel, totdat je rond bent. Dan haal je het garen door het eerste ‘gat’ wat is ontstaan tussen ring en garen, en zo ga je nog eens rond. Dit proces herhaal je een paar keer, totdat je in het midden bent aangekomen. Zet het geheel goed vast met een knoopje. Ik heb een kraal gebruikt om het knoopje in het midden te verbergen. 

Versier de dromenvanger zoals je dat zelf mooi vindt. Ik heb franjes gemaakt en kralen gebruikt, maar de mogelijkheden zijn eindeloos! Mocht je kralen willen gebruiken in het web van de dromenvanger, dan kan je de kralen aan het garen rijgen vooraleer je het web spant. Dat wordt ongetwijfeld mooi! Weven

Dit is nog een klassieker, en erg leuk voor de kleintjes. Het is bijna zoals kleuren met garen. Daarenboven kan je wederom een hele hoop restjes gebruiken. 

Wanneer je klaar bent met weven kan je het resultaat bijvoorbeeld ophangen op een mooie stok. Ik heb zelf een stok gevonden in het bos, en daarmee een muurversiersel gemaakt. Superleuk, en ook nog eens helemaal hip op dit moment! Vergeet niet dat de stok helemaal droog moet zijn vooraleer je deze gebruikt.


Materialen


Zo doe je dat

Aan de boven- en onderkant van het stuk karton zet je een streep, 1 cm boven de boven- en onderkant, van de ene zijkant, naar de andere. Knip de boven- en onderkanten in, zodat je kartels krijgt van 1 cm diep. Plak het katoen vast aan de achterkant van het karton met een stukje plakband, en haal de draad door de eerste kartel aan de bovenkant. Haal deze door naar beneden en haal het door de kartel aan de onderkant. Haal nu de draad aan de onderkant door de tweede kartel terug naar voren, en vervolgens naar de tweede kartel aan de bovenkant. Herhaal dit totdat je de draad door alle kartels hebt gevoerd, en plak de draad weer vast aan de achterkant van het karton met een stukje plakband. Je weefwerk ziet er nu zo uit: alle draden lopen aan de voorkant langs.

Om het weven wat gemakkelijker te maken kan je je bijvoorbeeld een potlood leggen onder de draden om zo wat meer ruimte te creëren. 

Nu ben je er klaar voor om te gaan weven!

Dit doe je simpelweg door je garen omstebeurt boven en onder het katoen door te weven, van de ene zijkant naar de andere. Wanneer je het garen terug de andere kant op voert, doe je precies het omgekeerde van wat je eerder deed - dus onderdoor waar je eerder overheen ging, en andersom. Dit doe je totdat je het hele lapje geweven hebt.

Ik wisselde van kleur aan de zijkanten en liet een snoer over die ik later aan de achterkant kon wegweven. Als ik onderdoor moest beginnen, dan zorgde ik ervoor dat de draad eerst een keer rond het katoen werd gewikkeld, om zo later draad te kunnen wegwerken aan de achterkant. 

Vervolgens knip je katoenen draden door die je aan de achterkant van het kartonnetje ziet. Als je je weefwerk wilt gebruiken als muurdecoratie, maak dan knoopjes in de katoenen draden, en bind deze rond een stok. Anders maak je eenvoudigweg knoopjes en weef je de eindjes weg. 


Dit waren mijn ideeën voor wat najaarsgezelligheid met garen voor de hele familie. Ik hoop dat je het leuk vond om mee te lezen, en dat je inspiratie hebt opgedaan voor je volgende garenproject met kinderen. Veel plezier!


Veel liefs,

Eva 

Amigo - Hobbii

100% HB Acryl

€3,65

Diablo Multi - Hobbii

40% Acryl, 30% Mohair, 30% Polyamide

€13,00

Couture - Go Handmade

100% Acryl

€4,90