Ik ben dol op breien, maar soms kan het ook vervelend zijn als iets niet lukt. Herken jij dat ook? Er is bijna niets zo erg dan wanneer je keer op keer dezelfde problemen tegenkomt! Sta je op het punt van opgeven of besteed je uren aan uithalen of problemen oplossen – uren die je liever anders had besteed? Ik heb daarom 4 van mijn favoriete breitips verzameld om veel voorkomende problemen te voorkomen of snel en gemakkelijk op te lossen:

1. Als het werk te zwaar wordt

Toen ik begon met breien, vond ik het vaak lastig om met rechte naalden te breien als er te veel steken op stonden. Het werk werd erg zwaar en het was lastig de naalden goed vast te houden zonder pijn te krijgen, en mijn schouders raakten meer en meer gespannen. Mijn moeder, een zeer ervaren breister, gaf me een goed advies! Om te voorkomen dat het zware breiwerk aan de naalden trekt, kun je een rondbreinaald gebruiken. De steken van het breiwerk rusten dan op de kabel van de breinaald, en je kunt het werk op je schoot laten rusten. Zo hoef je geen extra inspanning te leveren, want de steken liggen op de kabel en trekken niet aan de naalden.

Ik raad de ergonomische rondbreinaalden van Prym aan – zie ze hier


2. Wordt de opzetrand te strak?

Als je steken opzet voor een nieuw project, dan gebeurd het af en toe dat deze steken te strak worden. Het is dan bijna onmogelijk om de breinaald door de steken te steken als je de eerste naald wilt breien. Bovendien wordt de opzetrand zo korter en erg strak. Er zijn twee mogelijke oplossingen voor dit probleem.


De eerste oplossing is om de steken op te zetten op een dikkere breinaald, maar je kunt ook twee breinaalden tegen elkaar aan houden en de steken opzetten over beide naalden. Dat is mijn favoriete methode; zo hoef je geen grotere breinaald op te zoeken, of misschien heb je die dikkere maat ook niet in huis. Het is daarbij ook heel makkelijk om twee naalden te gebruiken, want die heb je al bij de hand hebt. Schuif voor je gaat breien de ene naald weer uit de steken en je bent klaar om te beginnen.

3. Als je een steek laat vallen

Heb je ooit een steek laten vallen? Het is mij weleens gebeurd en het is heel vervelend! In het bijzonder als je de steek niet op tijd ophaalt, zodat er later een gaatje of foutje in het werk te zien is. Een goede tip is om een haaknaald bij de hand te houden tijdens het breien. Zo kun je de steek snel ophalen voor het te laat is. Je kunt gemakkelijk en snel de steek weer ophalen met de haak van de haaknaald.

Je kunt alle soorten haaknaalden gebruiken om een gevallen steek op te halen – zie onze collectie hier

4. Zoek de juiste breinaalden voor het project – creatieve mogelijkheden

Ben je gewend om met rechte naalden heen en weer breien? E n gebruik je alleen breinaalden zonder knop voor sokken? Dat hoeft helemaal niet! Toen ik begon met breien, was mijn eerste project een keukendoekje en ik begon met lange, rechte breinaalden. Maar met weinig steken op een lange breinaald voelde het helemaal niet fijn en ik vond het eerlijk gezegd lastig om de naalden onder controle te houden. Ik wisselde daarom naar veel kortere breinaalden zonder knop. Dat ging heel goed, tot de steken aan de achterkant van de breinaalden van de naald begonnen te glijden en ervan af vielen… Ik stond op het punt van opgeven! Maar na een tijdje rustig nadenken, heb ik nog een poging gewaagd.

Mijn favorieten breinaalden zonder knop zijn gemaakt van hout – zoals deze van Knit Pro.


Om te voorkomen dat mijn steken van een korte breinaald glijden, zoals een breinaald zonder knop, kun je een kraal op het ene uiteinde van de naald zetten. Dit is ook een handig tip als je op pad gaat met je breiwerk. Een kraal op elke uiteinde en de steken blijven netjes op hun plek zitten – precies zoals op de foto. Heb je geen kralen liggen? Bind dan een elastiekje om de uiteinden binden. Je krijgt hetzelfde resultaat als met de kralen. Perfect, toch? 😍😄

Ik ben erg tevreden met mijn houten breinaalden; de steken glijden lekker over de naald, maar ze glijden er niet te makkelijk vanaf. Zie onze complete collectie van breinaalden zonder knop hier.

Ik wens je veel plezier met je komende breiprojecten ♥️

Lieve groet,
Josefine, Hobbii