Geschreven door Madeline van @ofbooksandhooks

Wanneer het warmere weer terug in het land is, betekent dit natuurlijk dat het weer tijd is om lekker bezig te gaan met het maken van je eigen zomerkleding! Tijd om de wollen sjaals en dikke truien weg te leggen, en je klaar te maken voor meer luchtige materialen die heerlijk dragen in het warme weer.

Laat we beginnen met kijken naar welke materialen over het algemeen het prettigste te dragen op warme dagen:

Katoen/katoenmix

Een klein overzicht:

  • Helpt je koel te houden door overtollige lichaamswarmte weg te voeren
  • Snel en eenvoudig te wassen (perfect voor op klamme dagen)
  • Kreukt relatief eenvoudig

Katoen is een prachtig materiaal, toch? Het is veelzijdig en een garenvoorraad zonder katoen kan ik me nauwelijks voorstellen. Het is daarenboven een materiaal dat me inspireert. Katoen is zonder twijfel het eerste materiaal waaraan de meesten denken wanneer ze denken aan het maken van zomerkleding. Waarom eigenlijk? Dit is simpelweg omdat het helpt om je koel te houden door overtollige lichaamswarmte van je lichaam weg te voeren. Dit is dan ook de reden dat het overgrote deel van de zomerkleding wordt gemaakt van katoen. Daarenboven is het een perfect materiaal om te dragen op klamme, zweterige dagen, omdat het enorm gemakkelijk te wassen is. 

Zoals elk materiaal dat wel heeft, heeft ook katoen natuurlijk zijn negatieve eigenschappen. Zo heeft katoenen kleding een tendens om te gaan kreuken, wat maakt dat dit materiaal voor een perfectionist misschien niet de beste keuze is. Zelf neem ik eventuele kreukels voor lief, omdat ik het zachte, koele gevoel van dit materiaal zo prettig vind. 

De meeste zomergarens bevatten een deel katoen, dus in principe hoef je je niet te beperken tot 100% katoenen garens. Katoenmixgarens zijn ideaal, omdat ze de voordelen van katoen combineren met de voordelen van andere materialen. Zo worden de negatieve eigenschappen van katoen, zoals de tendens tot kreuken en stijf worden, gecompenseerd of opgeheven.

Hobbii biedt gelukkig een heel arsenaal aan katoen en katoenmixgarens


Linnen/linnenmix

Een klein overzicht:

  • Milieuvriendelijk
  • Sterk en duurzaam 
  • Kleuren kunnen verkleuren (bij blootstelling aan zonlicht)
  • Kan stijf worden na veelvuldig wassen 

Linnen is ZONDER TWIJFEL één van de meest ondergewaardeerde materialen. Het heeft een prachtige glans, het is sterk en het is mooi. Linnen is eigenlijk één van de beste materialen om mee te werken en om te dragen, zeker wanneer je graag met duurzamere materialen werkt. 

Daarenboven kan je linnen voor heel veel soorten projecten gebruiken. Tassen, tops, rokjes, cardigans… Ik kan nog wel even doorgaan! Enig nadeel is dat pure linnen op den duur wat stijf kan worden, en daarom werk ik graag met linnenmixgarens, zoals Arezzo, wat een mix is van bamboe, katoen en linnen.


Bamboe/bamboemix 

Een klein overzicht:

  • Voelt zacht en licht aan op de huid
  • Gemaakt van plantaardig materiaal
  • Doorgaans dun garen 

Bamboe is een populair garentype voor zomerprojecten, omdat het zowel superzacht is, en het een zijdeachtig gevoel heeft. Vaak is er bamboe terug te vinden in katoenmixgarens, wat het een perfecte keuze maakt voor kleding die je koel houdt op een warme dag.

IZo maakt Go Handmade een Tencel Bamboo-mix, dat ideaal garen is voor zomerkleding. Het garen is zijdezacht, glanst mooi en is gemaakt van plantaardig materiaal. Op de productpagina van dit garen kan je meer lezen over de afkomst en duurzaamheid van dit garen!

Je kan ook kiezen voor Soft van Go Handmade, een mix van bamboe, katoen en acryl. Ook dit is een goede keuze voor zomerkleding.


Naast wat algemene opmerkingen over materiaalkeuze, heb ik ook nog wat meer tips voor je die je kunnen helpen om het beste garen te kiezen voor je zomerprojecten.

1) Gebruik met voorkeur dun garen

Ondanks dat het geen must is om dun garen te gebruiken voor zomerprojecten, maakt een dunner garen je kleding wel een stuk lichter en luchtiger. Wanneer je dunne garens gebruikt die geschikt zijn voor een naald van tussen de 2,0 en 3,5 mm, kan je zelfs sommige wintermaterialen gebruiken voor zomerkleding. 

Hobbii heeft bijvoorbeeld het prachtige Llama Silk garen van Järbo in het assortiment,  dat een ideale dikte en zachte structuur heeft, maar nog altijd die luchtigheid bevat die nodig is om je koel te houden op een zomerdag. 


2) Vermijd wollige en kriebelige garens 

Als er iets vervelend is in de warmte, dan is dat wel jeuk. Jeuk en hitte voorkomen we natuurlijk graag. Te dik en wollig garen (zoals de nodige acrylgarens) maakt het moeilijk om lichaamswarmte af te voeren, wat betekent dat je het te warm krijgt, wat voor ongemakken zoals jeuk kan zorgen. 

Mocht je toch op zoek zijn naar een wat wolkachtige, zachte look voor een zomerproject, wees dan niet bevreesd. Om zo’n effect te creëren zonder dat het té warm wordt, kan ik je aanbevelen om te werken met een enkele draad Hobbii Diablo, bijvoorbeeld in combinatie met een draad katoen. Of kies bijvoorbeeld voor een brei- of haakpatroon waarbij bepaalde delen van het kledingstuk enkel gemaakt worden met een enkele draad mohair. Ook kan ik je aanraden om te kiezen voor een wat lossere stekenverhouding, om zo je stof meer luchtigheid te geven. 


3) Denk na wat je project nodig heeft 

Sommige garens zijn gemaakt voor een bepaald type project. Zo vraagt World of Yarn's Aruba bijvoorbeeld om te worden gebruikt voor het maken van een gehaakte bikini of zomertop. 

Denk erover na welk type garen je project vraagt of wat er goed bij past, in plaats van enkel te kijken naar hoe het eruit ziet. Wanneer je bijvoorbeeld badkleding wilt maken is katoen geen goede keuze, omdat dit erg zwaar wordt en kan uitrekken wanneer het nat wordt. Daarentegen kan katoen juist wél ideaal zijn voor het maken van een mooie strandtas! Denk vooraleer je garen aanschaft er dus eerst even over na welk garen perfect zou zijn voor je project om zo tot het beste resultaat te komen.

Pro tip: Denk bijvoorbeeld wanneer je garen kiest erover na hoe vaak het gewassen moet worden! Wanneer je een kledingstuk gaat maken dat je gaat wassen na elk gebruik, kies dan een garen dat gewassen kan worden in de machine of iets dat niet te veel kreukt.


4) Twijfel je? Kies voor comfort 

Het is niet altijd mogelijk om helemaal te voorkomen dat je het te warm krijgt in de zomer, vooral als je gebreide of gehaakte kleding draagt. Maak daarom vooral iets wat lekker draagt. Zo gebruik ikzelf bijvoorbeeld ook graag Hobbii Superwash Baby Merino XL voor zomertruitjes met korte mouwen. Indien je kiest voor een wollen garen (wat doorgaans niet aan te raden is voor zomerprojecten) kies dan in elk geval altijd een superwash-behandeld garen om vilten te voorkomen!


5) Kies voor een ajourpatroon (met gaatjes) of gebruik een dikkere haak- of breinaald

Heb je je toch helemaal verlekkerd op een bepaald garen dat eigenlijk niet helemaal geschikt is voor zomerkleding, kies dan bijvoorbeeld voor een patroon met gaatjes (ajourpatroon). Ook kan je bijvoorbeeld een dikkere naald gebruiken dan aanbevolen, om zo toch een luchtigere stof te creëren. Uiteindelijk gaat het erom dat een lekkere koele bries lekker door je kleding kan waaien, waardoor overtollige lichaamswarmte kan worden afgevoerd!

Ik hoop dat je wat hebt gehad aan mijn tips in dit artikel, en dat je inspiratie hebt opgedaan voor je volgende zomerproject! Veel creatief plezier gewenst!


Madeline van @ofbooksandhooks is een creatieveling die haar liefde voor twee dingen combineert op haar profiel: haken en boeken! Bekijk haar werk op haar Instagram en of neem een kijkje bij haar gratis patronen op haar website.