Januari is vaak een sombere en saaie maand. Misschien ligt er een beetje grijze sneeuw langs de weg, die net zo somber en saai lijkt als de rest van het landschap. Het duurt nog even voordat het licht en de warmte zullen terugkeren.
In deze periode kan je huis ook kleurlozer en saaier aanvoelen dan normaal.
Dit gevoel gaf mij de creatieve inspiratie voor nieuwe en kleurrijke blogposts voor interieurprojecten. Ik kreeg ineens zoveel nieuwe ideeën! Dus ik pakte pen en papier en maakte een mooie, lange lijst van ideeën - zowel grote als kleine.

Kleur – goed voor het humeur

De winter is grijs en somber en hoewel we het misschien niet merken, missen we vaak de lichte kleuren van de lente, de warmte van de zomer of misschien de kleurexplosie van de herfst. Maar waarom is dat? Op dit gebied zijn de onderzoekers een beetje in twee kampen verdeeld. Waar ze het in elk geval over eens zijn, is dat wij door kleuren worden beïnvloed, maar vaak is die invloed aangeleerd en cultureel bepaald.
Een kleurkeuze heeft ook invloed op ons gevoel. Waar een bepaalde kleur je erg blij kan maken, kan dezelfde kleur bij je buurman een heel ander gevoel oproepen. Sommige mensen weten wat een kleur voor hen betekent, anderen zijn zich hier veel minder bewust van…
Ik weet dat het volgende voorbeeld niet veel met garen te maken hebt, maar ik vind dat het mijn punt over het bewust en onbewust beleven van kleur goed illustreert.
Wij zien vaak in animatiefilms en illustraties een stier boos worden bij het zien van een rode kleur. Maar de stier denkt niet bewust: “ik word boos door deze kleur”! Het is een instinct bij het dier, iets dat in zijn genen zit. En wij als mensen weten dat deze kleur een bepaalde reactie bij de stier opwekt.
Wat ik bedoel, is dat onze kleurenkeuze niet alleen wordt bepaald door ons eigen gevoel, maar ook door de gevoelens die de kleuren bij anderen opwekken. Met andere woorden: een kleur wordt gekozen of juist afgekeurd op basis van culturele waarden. En jij en ik kunnen een bepaalde kleur toch ook op verschillende manieren ervaren? Dat is waar, maar hier kunnen de onderzoekers het niet over eens worden. Ik laat al dat wetenschappelijk onderzoek maar even rusten –na uren lezen wat de wijze onderzoekers vinden, heb ik de volgende conclusie getrokken: maak gebruik van de kleuren die je blij maken en die je graag in je omgeving hebt. Ze hebben veel invloed op je gevoel en je gezondheid.
Om te beginnen vond ik een klein en snel project om voor het raam te hangen. Mijn kamerplanten beginnen altijd mooi en sprankelend, maar eindigen toch vaak net zo saai als januari. Ik maakte deze decoratieballen en hiervoor kon ik veel van mijn restjes van oude projecten gebruiken. Hier kwam ik een van mijn klassieke uitdagingen tegen; minderen en meerderen – hoe ging dat ook alweer?
Ik ging vervolgens kijken bij twee oudere blogposts om te zien wat ik hier kon vinden … en met deze twee blogposts de weg naar perfecte meerderingen en succesvolle minderingen bij de hand, werd het veel makkelijker.

Ik vul meestal mijn kleine en middelgrote projecten met een polyestervulling. Het is goedkoop en is makkelijk om te wassen op 40 graden, wat ook past bij de meeste soorten garens.

Mijn volgende projectkeuze was een paar kussens met een patroon voor op mijn bank. Ik koos voor groene tinten omdat ze mij aan voorjaarsgras doen denken.
Je hebt natuurlijk vulling nodig voor deze kussens, maar ik ontdekte al snel dat mijn traditionele keuze voor mijn kleine en middelgrote kussens niet voldoende was. Ik koos daarom voor dit mooie vulkussen en ik heb de kussenhoes niet gesloten met haaksteken, maar ik heb er drukknopen ingezet. Zo kan ik de hoes af en toe wassen of gewoon en nieuwe hoes in andere kleuren of een andere stijl maken. Deze vulkussens mogen tot 60 graden worden gewassen. Het kan bijna niet beter.

Voor dit kussen van Järbo koos ik limoengroen en wit van het heerlijke Raggi garen, dat verkrijgbaar is in 33 verschillende kleuren. Ik gebruikte deze magnetische drukknopen, omdat ze makkelijk te monteren zijn en bijna onzichtbaar.

Gebreide opbergmanden

Ik haak het liefst. Maar soms heb ik ook zin in iets anders. Toen ontdekte ik dit patroon voor gebreide manden. Ze zijn erg mooi en passen perfect in de kamer van mijn zoon. Ze zijn ideaal voor zijn collectie autootjes. De mandjes staan supergoed op de kast en ze zijn niet alleen praktisch, maar geven de kamer een kleine make-over. Ik heb meerdere manden gemaakt voor overal in het huis; in de badkamer voor mijn make-up en andere toiletartikelen en voor in de gang, voor sleutels of andere kleinigheden die anders gemakkelijk overal rondslingeren.
Ik vind deze manden heel gemakkelijk en snel om te maken en ze geven je interieur een warme uitstraling.
De manden zijn gemaakt van Ribbon, dat verkrijgbaar is in 30 verschillende kleuren. Ribbon geeft je manden een mooie, stevige rand, je kunt ze makkelijk wassen en ze blijven er lang goed uitzien.
Het Ribbon-garen geeft je manden een stoere en tegelijkertijd tijdloze uitstraling. Met de vele verschillende kleuren heb jij de mogelijkheid om precies de juiste combinaties te maken, die bij jouw interieur passen.
Tot slot wil ik nog graag vertellen dat Ribbon wordt gemaakt van 100% katoen en dat het veel mogelijkheden biedt voor het maken van verschillende interieuritems. Van de restjes van de manden kun je bijvoorbeeld pannenlappen, onderzetters of hoezen voor iPads en mobiele telefoons maken.
Ik hoop dat deze blogpost je kleur- en interieurinspiratie heeft gegeven.


Lieve groet,

Achena - Hobbii.nl 

 

BESPAAR 21%

Tencel Bamboo Fine - Go Handmade

40% Tencel, 60% Bamboe

€4,65  €5,90

Rainbow Cotton 8/8 - Hobbii

100% Katoen

€2,30